Vårdförbundet organiserar Sveriges sjuksköterskor.
För en tid sedan uppmärksammades sjuksköterskans yrkesdag över hela världen. Det gör den varje år.
Men 2020 är på flera sätt ett speciellt år. Dels för att Världshälsoorganisationen WHO utsett det till sjuksköterskans år med tanke på att det är 200 år sedan Florence Nightingale föddes. Men också för att sjuksköterskans betydelse satts i blixtbelysning under den pågående coronapandemin.
Svenskarna ser nu, med egna ögon, hur sjuksköterskorna kämpar i frontlinjen mot coronaviruset, och hur kårens omvårdnadskunskap är nödvändig för att vården ska fungera patientsäkert.
Tacksamheten och kärleken våra medlemmar får av patienter, anhöriga och samhället är rörande.
De får inte bara applåder utan också mat, sång, teckningar, blommor och en mängd andra gåvor. Politikerna tävlar om att komma med förslag som gagnar våra medlemmar. Statsministern och kungen har uttryckt sitt varmaste tack.
Det är fint att se. Samtidigt som det är olyckligt att det ska behövas en pandemi för att vårdens organisering, kompetensförsörjning och arbetsvillkor ska få den uppmärksamhet som den så länge behövt.
Många svenska sjuksköterskor har smittats i tjänsten. En del har behövt intensivvårdas.
Vi förväntar oss att politiker och arbetsgivare tar lärdom av coronakrisen och ger sjuksköterskorna rätt förutsättningar.
Våra medlemmar har alldeles för få kollegor. Det finns inte tillräckliga marginaler och beredskap i sjukvårdssystemet för att ens klara vardagsvården. Samtliga 21 regioner har brist på specialistsjuksköterskor. Det är inget nytt problem.
Faktum är att det finns 12 000 legitimerade sjuksköterskor som valt bort hälso- och sjukvården. Oftast på grund av missnöje med arbetsmiljön och löneläget.
Sedan flera år tillbaka har Vårdförbundet krävt att staten, regeringen och vårdens arbetsgivare förbättrar medlemmarnas arbetsmiljö och villkor. Allt för att höja yrkenas attraktivitet.
Under coronakrisen handlar det om liv och död för patienterna och för våra medlemmar.
Men efter att ha klarat av denna prövning behöver vi se stora förbättringar i sjuksköterskors möjligheter till löne- och kompetensutveckling, till specialisering, att få utvecklas som chef och ledare och att kunna arbeta som sjuksköterska och ändå ha balans mellan jobb och fritid.
Statistik från Universitets- och högskolerådet visar en rekordökning av antalet ansökningar till sjuksköterskeutbildningen våren 2020. Det är uppenbart att ungdomar fått upp ögonen för detta viktiga yrke.
Våra medlemmar ser fram emot att välkomna och handleda dessa nya kollegor när de kommer ut på arbetsmarknaden om tre år. Och då är det upp till bevis för politiker och arbetsgivare.
Vad tänker Region Västerbotten och länets kommuner göra för att bli bättre arbetsgivare och rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor som stannar i den offentligt finansierade vården?
Ge gärna ryggdunkar, men först rejält förbättrade förutsättningar och arbetsvillkor.