Alliansfrihet det viktigaste för vår framtid

Sverige har länge värnat självbestämmandet och alliansfriheten. Det har varit framgångsrikt. Och inte minst för freden. Nu är det inte så angeläget längre.

”Nato ger sig sedan Madridmötet juni 2022 rätten att kriga i alla väderstreck och på världens alla hav.”

”Nato ger sig sedan Madridmötet juni 2022 rätten att kriga i alla väderstreck och på världens alla hav.”

Foto: Bernat Armangue

Debatt2023-07-03 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Våra höga politiker och militärer gör allt för att dra in oss i Nato. En allians för än mer svenskt deltagande i främmande krig och konflikter. Sveriges medverkan i Afghanistan, Libyen och Ukraina är bara början. Vad blir nästa uppdrag när "360-graders-perspektivet" ska råda och när USA & Nato gör anspråk på våra unga för väpnande insatser världen över.

Nato ger sig sedan Madridmötet juni 2022 rätten att kriga i alla väderstreck och på världens alla hav och i rymden och USA:s strategiska kärnvapen pekas ut som den yttersta garanten för säkerhet. 

Sveriges roll som blivande Nato-medlem föreslås bli, att delta i bevakningen av Arktis för USA:s räkning. Vi blir därmed särskilt utsatta, när konflikterna kring naturtillgångarna i Ishavet tilltar. EU-parlamentarikern Erik Bergkvist, från Umeå, föreslår redan nu att en Nato-bas upprättas i Norrbotten. Och det innan vår svenske försvarsminister, Pål Jonson med förflutet inom vapenindustrin, förhandlat klart med sin amerikanske kollega om var de tre landområdena ska ligga, som USA begär för sina permanenta baser i vårt land. Inte ens något förbehåll om att inte utplacera kärnvapen här bryr sig vår regering om. I norska Tromsö har protesterna däremot varit högljudda mot etableringen av en permanent Nato-bas. Och det både från kommunen och medborgarna. 

Med den ofantliga USA/Nato-stridsövningen "Arctic Challenge Exercise" som pågick från slutet av maj och fram till 9 i juni kom USA med allierade att inta hela luftrummet över norra Sverige. ACE sträckte sig över nordområdet och Sápmi, från Bodö/Norge till Kallax/Luleå och Rovaniemi/Finland. USA markerade ytterligare sin närvaro med ett besök av utrikesminister Blinken – inte precis någon fredsapostel –  i Luleå den 30-31 maj för ett toppmöte med EU.

Vi måste manifestera mot Nato som en kärnvapen-allians och samtidigt kräva att Sverige undertecknar FN:s kärnvapenförbud, antaget 2021, nu ratificerat av 68 stater. När stormakterna som har kärnvapen utser varandra till fiender lever vi farligt. Dagens situation är inte som under Andra världskriget innan kärnvapnen utvecklats. Vapnen moderniseras, och tröskeln till kärnvapenkrig har sänkts år för år. En felkalkyl eller misstag kan utlösa ett krig som hotar vår civilisation.

Motstånd mot kärnvapenspridningen kan göras lokalt genom att ansluta sin stad/kommun till ICAN:s stadsupprop. Det har redan Göteborg gjort. Även i Norrland finns skäl att förklara sitt samhälle som en kärnvapenfri zon.

Att kräva alliansfrihet är det viktigaste vi för närvarande kan göra för att säkra vår framtid. Fundamentet för Sveriges försvar måste grundas på allmän militär och civil värnplikt och vara helt fokuserade på vårt eget territorium/landområde 

Inga Nato-baser i Norrland.

Umeå nätverket Nej till Nato: Hervor Björne, Erik Danielsson, Jan Danielsson, Annika Edlund, Helena Ekergård, Klara Fjällström, Lennart Frostesjö, Patrik Hockum, Jan Holmström, Agneta Högstadius, Camilla Ingman, Kent Johansson, Stig Lennart Johansson, Karin Larson, Andreas Mångberg