Alliansens förslag för en stärkt personalförsörjning

Alliansen i Skellefteå driver sedan tidigare frågor för att öka attraktiviteten för vårdyrken genom prioritering av arbetsmiljö, bland annat införande av karriärtjänster samt återetablering av platsförlagd sjuksköterskeutbildning på Campus.

”Alliansen väcker nu nya förslag för att väcka intresse för vård- och omsorg, förstärka rekrytering från utbildningarna samt säkerställa att befintliga kompetenser används rätt.”

”Alliansen väcker nu nya förslag för att väcka intresse för vård- och omsorg, förstärka rekrytering från utbildningarna samt säkerställa att befintliga kompetenser används rätt.”

Foto: Johanna Sandgren

Debatt2023-12-11 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utifrån rådande situation med svårigheter inom bemanning så måste mer göras och därför väljer Alliansen att presentera ett gemensamt paket med nya förslag på åtgärder för en stärkt personalförsörjning.

En välfungerande personalpolitik är grunden för att kommunens medarbetare skall trivas. Det är därför av yttersta vikt att kommunen är en attraktiv arbetsgivare både vad gäller arbetsmiljö och lönebild. För att det ska vara möjligt att rekrytera ny personal, samt att befintliga medarbetare ska arbeta kvar inom Skellefteå kommun, vill Alliansen genomföra lönesatsningar inom socialnämnden.

Alliansen väcker nu nya förslag för att väcka intresse för vård- och omsorg, förstärka rekrytering från utbildningarna samt säkerställa att befintliga kompetenser används rätt.

Upphandla ett koncept med generationsöverskridande möten i äldreomsorgen. Kan handla om att de unga får möta äldre i samtal, musik, eller högläsning vilket ökar kvaliteten för de äldre samtidigt som man väcker ungdomars intresse för vård- och omsorgen och avlastar den ordinarie personalen.

Erbjuda en fast anställning till alla som slutför en vård- och omsorgsutbildning med godkända betyg samt att under pågående utbildning erbjuda sommarjobb och timanställning. Det skulle göra det attraktivare att söka till vård- och omsorgsprogrammet samtidigt som det skulle bidra till ett gott inflöde av personal.

Upphandla icke vårdnära tjänster för att avlasta den utbildade personalen. Utbildade undersköterskor ska få arbeta med det de är utbildade till, vi ska ta tillvara på deras kompetens och se till att de har en arbetsmiljö som möjliggör detta genom att avlasta dem från arbetsuppgifter som inte kräver utbildning så som tvätt och städ.

Alliansen följer ständigt det rådande läget vad gäller bemanningsläget och vilka konsekvenser det kan få då detta är en ond spiral som påverkar övriga delar av vården om kommunen exempelvis inte kan upprätthålla boendeplatser på grund av bemanningsproblematik.