Alliansens budget bygger en trygg samhällsutveckling

Alliansen i Skellefteå vill lägga grunden för en trygg samhällsutveckling i Skellefteå kommun. För att åstadkomma detta krävs en politik som både skapar förutsättningar för inflyttning samt ger växtkraft till de invånare och företag som redan finns i kommunen. Här krävs kompetensförsörjning, bra skola, och omsorg, bostadsbyggande och infrastruktur. Det vill vi åstadkomma med vårt budgetförslag för 2024.

”Därför föreslår Alliansen omfattande investeringar på infrastrukturen och på förutsättningarna kring bostadsbyggandet. Det handlar om bättre vägunderhåll i hela kommunen, snöröjning, cykelbanor och nya förbifarter.”

”Därför föreslår Alliansen omfattande investeringar på infrastrukturen och på förutsättningarna kring bostadsbyggandet. Det handlar om bättre vägunderhåll i hela kommunen, snöröjning, cykelbanor och nya förbifarter.”

Foto: Foto: Pär Lindström.

Debatt2023-10-03 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansens politiska fokus börjar med skolan. Vi vill säkerställa att alla elever får en solid bas att stå på, som fria och ansvarstagande individer. Därför prioriterar vi hög kvalitet i undervisningen och att elever får den kunskap de behöver för att bli väl rustade för framtiden. Alliansen satsar därför mer än 162 miljoner kronor under det kommande året för att ge utrymme för särskilda lönesatsningar och förutsättningar för att minska barn- och elevgruppernas storlekar. Satsningar på en bra förskola, skola och skolbibliotek lägger en långsiktig grund för kompetensförsörjningen, både genom utbildning av elever och som attraktivitetsfaktor för inflyttning.

För att vara en attraktiv kommun behöver människor ha någonstans att bo och det ska vara lätt att ta sig mellan arbete, bostad samt kultur- och fritidsaktiviteter. Därför föreslår Alliansen omfattande investeringar på infrastrukturen och på förutsättningarna kring bostadsbyggandet. Det handlar om bättre vägunderhåll i hela kommunen, snöröjning, cykelbanor och nya förbifarter. Det handlar även om att förstärka kommunens byggnadsförvaltning, för effektivare planering och handläggning av byggnadsärenden. Vi vill också möjliggöra för ett allsidigt bostadsbyggande, som även omfattar villor, och inte enbart flerfamiljshus.

Alliansen vet att det är människors initiativförmåga och idékraft som skapar jobb och utveckling. Vi vill därför genomföra en rad förslag för att stärka det lokala företagsklimatet. För en större mix av kommunala och privata utförare inom välfärden bidrar till ökad valfrihet och bättre kostnadskontroll.

För att stärka Skellefteå kommun som arbetsgivare vill Alliansen se att chefer och beslutsfattandet finns närmare de invånare och medarbetare som berörs av besluten. Vi gör omfattande satsningar på skolan och äldreomsorgen för att dessa viktiga verksamheter ska ha förutsättningar att behålla och rekrytera personal, vilket är avgörande för elevernas lärande och de äldres vård- och omsorg.

Alliansens vill bygga ett samhälle som tar tillvara varje människas förmåga och där alla får förutsättningar att växa och skapa. Vi värnar valfrihet och företagande och i vår trygga samhällsutveckling behövs alla.