Alliansen menar öppet när vi säger öppet

Alliansen menar fortfarande allvar med öppen förlossning på Lycksele sjukhus. Agerandet från majoriteten och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande är mer otydligt.

”Inlandet behöver en öppen förlossningsenhet och det är svårt att bemanna. Den långsiktiga viljan för Alliansen är att Region Västerbotten ska lyckas med bemanningen.”

”Inlandet behöver en öppen förlossningsenhet och det är svårt att bemanna. Den långsiktiga viljan för Alliansen är att Region Västerbotten ska lyckas med bemanningen.”

Foto: Niklas Dahlgren

Debatt2024-05-29 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi undrar om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet någonsin menade allvar med att Västerbotten ska ha tre öppna förlossningsenheter. Majoritetspartiernas agerande i besluten fram till att Lycksele BB återöppnade i februari och beskedet om stängning i sommar ställer frågan på sin spets. Ska vi ha tillgänglig förlossningsvård i hela länet eller inte?

I Alliansen var vi övertygade om att det skulle krävas mod och nya grepp för att klara av bemanningen av förlossningsverksamheten. Därför ansåg vi att det var rätt att gå vidare med upphandling av bemanningen. Vi såg svårigheterna med att få till en stabil bemanning med egen personal och ansåg därför att det var bättre att upphandla bemanningen för att säkra öppethållandet.

Bemanningssituationen har blivit allt svårare sedan beslutet om att inte upphandla bemanningen fattades på grund av Sveriges kommuner och regioners (SKR) överenskommelse om att gemensamt minska hyrberoendet. Om ansvaret för att bemanna verksamheten hade varit upphandlat hade Lycksele BB inte behövt stänga i sommar.

Anna-Lena Danielsson (S), ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden kritiserade allianspartierna för att inte lita på personalen, när vi ville gå vidare med upphandlingen, från regionfullmäktiges talarstol i april. Det anklagandet är inte sant. Vi såg med realistisk blick på helheten och valde väg därefter.

Inlandet behöver en öppen förlossningsenhet och det är svårt att bemanna. Den långsiktiga viljan för Alliansen är att Region Västerbotten ska lyckas med bemanningen. Under den tid det tar att bygga upp en stabil organisation med egen personal behöver förlossningen ändå vara öppen för medborgarnas bästa. Vårt alternativ var att upphandla bemanningen för att skapa arbetsro och säkerställa tillgänglig förlossningsvård i inlandet.

Om principen om att Västerbotten ska ha tre öppna förlossningsenheter är viktig för majoriteten behöver det synas i besluten. Nu uppstår en sönderslitande situation helt i onödan för inlandets kvinnor och familjer, för personalen inom hela förlossningsverksamheten i länet och för tilltron till att öppet betyder öppet.