Halvtid för älgjakten i norr - så är läget

Nu är älgjakten i september genomförd i norr och tillräckligt mycket älgobservationer är inrapporterade för att börja dra slutsatser och se de fortsatta trenderna i älgstammen.

– "För Västerbotten i stort tyder älgobservationerna på att stammen ligger kvar runt fjolårets låga nivåer", skriver Calle Franklin, Jägareförbundet Västerbotten

– "För Västerbotten i stort tyder älgobservationerna på att stammen ligger kvar runt fjolårets låga nivåer", skriver Calle Franklin, Jägareförbundet Västerbotten

Foto: privat

Debatt2022-10-18 21:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att anpassa jakt och avskjutning under pågående säsong utifrån nya fakta är klokt. Visst kan vissa områden fortfarande ha bra med älg, men grannlagen kan ha det betydligt tyngre. 

Vi förvaltar vår älgstam gemensamt över större områden, därför är det viktigt att också se på statistiken över större områden än det egna jaktlaget eller till och med utanför det egna älgskötselområdet.

Inom många områden har målet enligt förvaltningsplanerna varit att fortsatt sänka stammen. 
Vi är nu i ett läge där norrlandslänen sänkt stammen mellan 30 och 50 procent.

För Västerbotten i stort tyder älgobservationerna på att stammen ligger kvar runt fjolårets låga nivåer. 

Reproduktionen är fortsatt låg, även om 2022 verkar ha varit ett något bättre kalvår i länet jämfört med fjolåret. 

Kalvavskjutningen släpar i hela länet. I förhållande till hur många vuxna djur som fällts. 

För att undvika en fortsatt sänkning av medelålder och kvalitet, är det önskvärt att försöka fokusera på kalvavskjutningen innan man fäller ytterligare vuxna. 

Det som bekymrar mest kanske inte är nivån på älgstammen eftersom numerären relativt snabbt kan fås att stiga om jakttrycket sänks. Däremot oroar kvalitén på den stam som finns kvar. 

Jägareförbundet arbetar med kvalitetsmål, där vi har inriktningen 70-80 kalvar per 100 kor, i älgobservationer.
Nu har vi istället normaliserat ett läge där man verkar nöjd med 60 kalvar per 100 kor. 

Hur ska dessa uppgifter hanteras av jaktlagen under den tid som återstår att jaga denna säsong? Till del beror det hur man vill se sin kvarvarande älgstam och kommande års jakter. 

Man kan komma med en mängd orsaker till att stammen sjunker och kvaliteten blir sämre. Oftast riktas blickarna mot grannjaktlag, skogsbolag eller björnarna.

Det viktiga för en älgstam av god kvalitet är en omsorg om vilka djur man lämnar kvar i skogen efter jakt.

Jägareförbundets råd är att spara de större och tyngre djuren och i första hand inrikta jakten på små och klena individer. 

Är man osäker på hur älgtillgången ser ut i det egna området så låt kalvjakten styra avskjutningen och se till att kalvandelen i avskjutningen är hög genom hela säsongen. Ett tips är att fälla en kalv innan nästa vuxna fälls.

Svårigheter att samarbeta över större ytor leder ofta till uppgivenhet och tankar som ”om inte jag skjuter så skjuter grannen”. 

Men försök att fundera i motsatt riktning om ni vill spara djur med hög kvalitet. ”Om inte jag skjuter så kommer den helt säkert inte dö nu". Chansen att ett bra avelsdjur överlever säsongen har därmed ökat markant.

Om man kommer överens mellan olika jaktlag över större områden, vad gäller gemensamma regler för jakten och omtanken om goda avelsdjur kvar i skogen efter jakt, är det ännu bättre.

Calle Franklin, Jägareförbundet Västerbotten