Älgskjutningen har ej varit hänsynsfull de senaste åren. På 80-talet beräknades älgstammen uppgå till cirka 500 tusen djur. I dag är siffran cirka 200 tusen djur. Toppåret 1982–83 sköts 174 741 älgar. 2023–24, var avskjutningen 49 958 älgar, vilket motsvarar 28,5 procent av avskjutningen på 1980-talet. Senast den var så låg var i mitten av 70-talet. Nu pratas det om att älgen kan bli rödlistad efter höstens jakt.
Hur har det blivit så här? Under 80-talet fram till 31 december 2011 var det länsstyrelsen som gjorde fördelningen av älgavskjutningen. Därefter inrättades älgförvaltningsgrupper bestående av representanter från jägarna, länsstyrelsen och skogsbolagen. Skogsbolagen fick mer att säga till om gällde älgavskjutningen. Det handlade om att få ner älgbetesskadorna och en mer balanserad älgstam.
Med facit i handen ser vi att detta har blivit förödande för älgstammen. Det finns tydliga uttalanden från flera skogsbolag att de gärna tar bort älgen helt och hållet. Vissa länsstyrelser har ej längre med vissa skogsbolag i sin älgförvaltningsgrupp, efter att skogsbolagen själva har ökat på den fördelade älgavskjutningen. Samtidigt som älgstammen fortsätter att rasa, syns inga tecken på att betesskadorna på tallungskogen minskat. SLU har uttalat att de inte ser något sammanhang med älgstammens storlek och betesskadorna. De har i stället framhållit att det ensidiga skogsbruket gör att den naturliga maten för älg som inte är tall och gran försvinner.
I beräkningen av älgavskjutningen räknas ej viltrivna älgar med. Vilket påverkar områden med rik rovvilts population. Det tas ej heller någon hänsyn till hur stor kronhjortstammen är. Denna inverkar även på betesskadorna.
För oss liberaler gäller nu att se till att det blir ordning och reda i älgavskjutningen. Vi vill inte att EU går in och rödlistar älgen, reglerar vår älgavskjutning. Vilket kommer att ske om älgen blir rödlistad. Skogsbolagen har haft för stort inflytande över älgavskjutningen. Detta är ett inflytande som nu behöver avslutas, om vi vill ha en älgstam kvar i Sverige. Vi vill prövat att återgår till den gamla modellen där länsstyrelsen bedömde och reglerar älgsavskjutningen. Vi ser gärna mer forskning för att förstå detta med eventuella älgbetesskador. Vi liberaler vill därtill att detta med dubbelregistrering av jaktmarker inte blir tillåten. Det ska ej vara möjligt att registrera jakträtt på en mark som redan har en registrerad jakträtt på älg.