Varför ska Skellefteborna tro på S sjukhussatsningarna?

"Larmrapporter visar att lasarettets akutsjukvård är hotad. Aldrig tidigare har situationen inför sommaren varit så tuff", skriver moderaterna.
"Larmrapporter visar att lasarettets akutsjukvård är hotad. Aldrig tidigare har situationen inför sommaren varit så tuff", skriver moderaterna.

Replik på debattartikeln ”Vi bygger ett modernt sjukhus för Skellefteåborna”, publicerad i Norran den 11 april 2022.

Debatt 26 april 2022 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt som läget vid Skellefteå lasarett går från krisartad till kaotisk slår sig företrädare för den socialdemokratiskt ledda majoriteten sig för bröstet och utlovar satsningar på sjukhuset. 

Den fråga som alla läsare bör ställa sig är; varför ska skellefteborna tro på löftena nu? De senaste 40 åren av en S-märkt politisk ledning i landstinget/regionen inramas av nedskärningar och svikna löften för sjukvården i Skellefteå.

Verkligheten talar också sitt tydliga språk. Larmrapporter visar att lasarettets akutsjukvård är hotad. Aldrig tidigare har situationen inför sommaren varit så tuff. Det finns inte vårdpersonal till de vårdplatser som krävs för att upprätthålla den mest akuta sjukvården. Det medför tuffa etiska dilemman. 

Ytterst kan personalen komma att få prioritera vården av akut sjuka patienter. Det kan handla om två 45 åringar, i övrigt friska, där den ena fått en hjärtinfarkt och den andra allvarlig blodförgiftning. Personalens val kan handla om liv eller död.

Orsaken till att lasarettets bemanning och vårdplatser inte kan upprätthållas är den trötta och idélösa S-majoritetens misslyckade politik. En dålig ekonomisk politik har lett till ett dåligt löneläge, dålig arbetsmiljö och dåliga lokaler. Det skrämmer bort vårdens viktigaste resurs, vårdpersonalen.

Moderaterna har, till skillnad från S-majoriteten, konkreta förslag för att stärka sjukvården i den norra länsdelen. Vi vill investera minst lika mycket i lasarettets lokaler. Vi vill också att sjukhuset i större utsträckning ska ledas och styras lokalt, bland annat genom en platschef.

Vi vill också göra en genomgripande reform för att minska onödig byråkratin och satsa pengar på vården, såsom vårdplatser, medarbetare och ambulanser. För att bibehålla och rekrytera personal behövs bättre villkor och rimliga arbetsförhållanden.

Regionen behöver ett nytt ledarskap som stärker sjukvården i ett växande Skellefteå. Rösta på Moderaterna för säkerhets skull.

Andreas Löwenhöök (M), ledamot i regionfullmäktige

Elin Segerstedt Söderberg (M), ledamot i regionfullmäktige


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa