Vanligt folk måste få högre pension

En stor del av Handels medlemmar arbetar ofrivilligt deltid. Många av dem har en lön som varierar stort varje månad eller en lön som gör att det är svårt att få ekonomin att gå ihop.

Debatt 2 maj 2022 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En varierande lön och ett tufft arbete får inte bara konsekvenser för inkomsten här och nu - det påverkar också våra medlemmars framtida inkomst via pensionen.

Likväl som det ska gå att leva på sin lön ska det gå att leva på sin pension. Idag lever en stor andel av Handels pensionärsmedlemmar under fattigdomsgränsen trots att de har ett långt yrkesliv bakom sig. 

Kvinnor är de största förlorarna i det nuvarande pensionssystemet eftersom de oftare än män arbetat deltid och tagit ut föräldraledighet under arbetslivet.

Pensionssystemet ska vara rättvist så att alla människor kan leva ett gott liv även efter yrkeslivet.

Pensionsavsättningar ska göras från första dagen i arbete fram till dess att man väljer att ta ut pension. För att få in mer pengar i pensionssystemet krävs också att avsättningarna höjs.

Nu har den socialdemokratiska regeringen presenterat ett garantitillägg som skulle ge en halv miljon pensionärer 1 000 kr mer i plånboken redan i höst. Totalt kommer en miljon pensionärer att få i genomsnitt 750 kr mer i plånboken. 

Enligt förslaget är 80 procent av dem som kommer att få 1000 kr mer skattefritt varje månad i pensionshöjning kvinnor - många av dem har jobbat i butik eller lager och är eller har varit medlemmar i Handels fackförbund. 

Förslaget minskar pensionsgapet mellan män och kvinnor och är för Handels fackförbund en viktig jämställdhetsreform.

1000 kr extra i plånboken skulle göra mycket för pensionerade butiksbiträden, lagerarbetare och frisörer. Det förvånar oss därför att det finns partier som inte tagit ställning och inte berättat för väljarna hur de tänkt rösta om en högre pension för vanligt folk. 

Moderaterna och Sverigedemokraterna är två av de partier som ännu inte tagit ställning. Era partiers företrädare pratar ofta om att ni vill ha höjda pensioner, men kommer ni att stå upp för våra medlemmar när det väl gäller?

Det finns en kraft i vårt fackförbunds 155 000 medlemmar. Det ska både arbetsgivare och politiker ha respekt för. 

Vi kräver förbättringar i pensionssystemet som garanterar våra medlemmar en skälig inkomst efter yrkeslivet. 1000 kr mer skattefritt i plånboken vore ett bra steg på vägen!

Karolina Andersson, ordförande avdelning 29 Handelsanställdas förbund

Melinda Hedström, vice ordförande avdelning 29 Handelsanställdas förbund


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Läs mer!

Debatt: "För Västerbottens del handlar det om 26 100 pensionärer som i genomsnitt får 600 kronor mer i plånboken"

"För Västerbottens del handlar det om 26 100 pensionärer som i genomsnitt får 600 kronor mer i plånboken"

Stor efterfrågan på ”hybridpensionärer” i Skellefteå: ”Passar in i övriga livet”

Stor efterfrågan på ”hybridpensionärer” i Skellefteå: ”Passar in i övriga livet”
Visa fler
Ämnen du kan följa