Trygghet skapas inte med starkare lås och fler vakter. Trygghet skapas av trygga människor.
Den svenska synen på kriminalitet har länge vilat på två pelare. Förebyggande arbete och på polis och domstolar. Båda har ansetts som viktiga för att kunna motverka brottsligheten i samhället.
Förebyggande verksamhet har länge varit i fokus även om det stundvis framstått flummigt och haft svårmätta resultat.
Polis och domstol har setts som ett oundvikligt ont där samhället misslyckats. Måhända har den synen varit något naiv i vissa lägen.
Många menar att kriminalitet och otrygghet ska bemötas med hårdare tag. Visst kan det vara berättigat men då bör dessa ”tag” också ha någon form av effekt.
Fler väktare, fler kameror, hårdare straff med mera kanske känns bra. Men då glömmer vi att dessa bara har en ytterst marginell förebyggande effekt. Dessa kan möjligen skapa viss trygghet mot den kriminalitet som redan finns.
Det enda sättet att minska kriminalitet är att ta få bort orsakerna till den. Vi tror det är ytterst få människor som vill bli kriminella.
Kriminalitet uppstår där tron på framtiden är svagast. De som inte tror på samhällets förmåga att erbjuda en bra framtid för alla, söker andra lösningar.
Vi måste satsa på skolan. Vi måste satsa på att bryta segregationen, skapa fler arbeten och stödja de positiva motkrafter vi har i föreningslivet.
Där samhället misslyckats måste vi också jobba hårdare med rehabilitering så att de som hamnat snett kan bryta sig ur kriminaliteten. Människor med en ljus framtidssyn skapar en ljusare framtid.
Trygghet skapas av trygga människor.
Skellefteå är en trygg kommun, men vi vill nå än längre. Vi vill bland annat se fler poliser och åklagare i Skellefteå för att snabbare åtgärda de brott som begås.
Unga brottslingar ska möta konsekvenser som hjälper snarare än stjälper. Vi vill också öka stödet till de goda krafter som finns i civilsamhället.
Enkla lösningar blir sällan mer än slagord och skapar aldrig en varaktig förändring. Vi ska vända på varenda sten och överväga alla möjliga åtgärder.
Hårdare straff kan vara berättigat. Men, då bör de ha ett tydligt syfte, till exempel för att motverka mäns våld mot kvinnor, sexualbrott och brott mot barn.
Det är ingen enkel fråga och reella lösningar kräver mer än en tuff retorik.
Daniel Ådin, Socialdemokraterna