Det finns inga gratisluncher

Varje gång du tycker att du kunde ha fått bättre sjukvård och skola, eller när du klagar på dåliga vägar och brister i kommunala omsorgen, bör du fråga dig själv: Har jag fått sänkta skatter och avdrag för allt möjligt och vad har jag gjort för nyttigt för de pengarna?

Debatt 2 september 2022 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tillhör du kanske de fått höra att det går att sänka skatter och samtidigt få allt bättre välfärd, utan att det ska kosta något? Då bör du tänka efter lite extra inför valet.

På lite drygt 20 år har skattenivån sänkts från 49 procent till cirka 42 procent i Sverige. Självklart påverkar det allt som ska skötas av de som du nu ska välja till riksdag, region och kommun. Till exempel sjukvård, skola och landsvägar. 

Ska som exempel den framtida sjukvården ha en hög kvalité, införa alla nya behandlingar som kommer och vara tillgänglig för alla, då måste den ha mer pengar som klarar bättre löner och arbetsvillkor. 

Bäst är att sluta sänka statens skatter för att i stället fördela mer pengar över hela landet. De yngre generationerna betalar då mer för sånt som de äldres vårdbehov och transporter, även om de bor i olika regioner.

Vi har pengarna i samhället, frågan är hur vi ska fördela dem. Fortsätta öka den privata konsumtionen eller ge mer till de som har mycket? Eller betala skatt för ökad konsumtion av sjukvård och annan välfärd för alla?

Att satsa på de offentliga välfärdstjänsterna är rimligen bättre för klimatet än mer tillhörigheter och större bostäder för de som redan har tillräckligt. Det finns inga gratisluncher. Gå inte på högerns enkla budskap om sänkta skatter.

Vill du ha bättre välfärd, då måste du och vi alla betala för det.

Det är ditt val som avgör.

Kjell Bäckman (V), regionpolitiker                                                                  


 
 
 
 
 
 
Val 2022

Gusta(v)sson ser ut att få fortsätta – partikamrater hoppar av: ”Ett större svek att sitta kvar” • ”Saker hänger inte riktigt ihop”

Gusta(v)sson ser ut att få fortsätta – partikamrater hoppar av: ”Ett större svek att sitta kvar” • ”Saker hänger inte riktigt ihop”

Ovanliga klagomålet till kommunen – väljare känner sig lurad: ”Egentligen skulle vi ha omval”

Ovanliga klagomålet till kommunen – väljare känner sig lurad: ”Egentligen skulle vi ha omval”
Visa fler
Kommentera
Ämnen du kan följa