Äventyra inte Västerbottens hörselvård

Låt oss därför vara tydliga: Vårdval är inte en bra lösning för Västerbotten, tvärtom

Hörselskadades Riksförbund säger nej till vårdval.

Hörselskadades Riksförbund säger nej till vårdval.

Foto: Malin Grönborg

Debatt2020-08-05 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen föreslog Alliansen i Västerbotten att regionen ska införa vårdval vid utprovning av hörapparater, för att ”utveckla och förbättra sjukvården”.

Låt oss därför vara tydliga: Vårdval är inte en bra lösning för Västerbotten, tvärtom. Det skulle få allvarliga konsekvenser för länets drygt 40 000 hörselskadade.

Vetenskapliga undersökningar och erfarenheter från andra delar av landet visar att vårdval skulle leda till en markant försämring av vårdkvaliteten, minskad tillgång till utvidgad hörselrehabilitering, färre mottagningar – och högre vårdkostnader för regionen.

Så vill vi inte ha det här i Västerbotten.

Självklart är vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) positiva till reformer som ger hörselvård av god kvalitet, utan långa köer. Det är just därför vi säger nej till vårdval. Att slå sönder Västerbottens sammanhållna hörselvård löser inga problem – det skapar bara nya.

Ett varnande exempel är Östergötland, som tidigare hade toppbetyg i Nationellt kvalitetsregister för hörselrehabilitering. När vårdval infördes 2013 rasade Östergötlands resultat, medan grannlänet Kalmar län som hade samma hörapparatsortiment – behöll sin topplacering.

Siffrorna talar sitt tydliga språk: Vårdval sätter vårdkvaliteten på spel.

Ett positivt utvecklingssteg vore istället att Region Västerbotten ansluter sig till kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som gör vetenskapliga utvärderingar av hörapparatutprovningar. Där deltar 18 av landets 21 regioner – men inte Västerbotten.

Vi i HRF välkomnar en dialog om den livsviktiga hörselvården med såväl Alliansen som den styrande majoriteten. Vi delar gärna med oss av vår kunskap och pratar utveckling, så länge utgångspunkten är fakta och beprövad erfarenhet. Och så länge målet är hörselskadades bästa.