Nu har förhandlingarna om arbetsmarknadens största avtal startat.
Nu går Kommunal in i hårda förhandlingar med Sveriges kommuner och regioner (SKR) för bättre löner, bättre arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor för undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, brandmän och flera andra viktiga yrkesgrupper inom välfärden.
Det handlar om förutsättningarna för de som jobbar i den svenska välfärden. Det handlar om att värdesätta den yrkesskicklighet som finns.
Och det spelar roll. Inte bara för alla som jobbar inom välfärden, varav 350 000 är medlemmar i Kommunal. Utan precis lika mycket för alla som tar del av välfärden. Som har barn i förskolan eller i skolan, som har hemtjänst eller behöver söka vård. Det är förutsättningarna för personalen som avgör kvaliteten. Därför kräver Kommunal:
- Mer pengar i plånboken
Kommunal kräver löneökningar med tre procent, och utöver det ett särskilt löneutrymme på 0,5 procent som fördelas lokalt till yrkesutbildade grupper inom vård, skola och omsorg.
Det handlar om förutsättningarna för de som jobbar i den svenska välfärden.
- Hållbara arbetstider
Det handlar om fridagar, arbetstidskonton, förkortad nattarbetstid och sammanhållen semester. Dessutom vill vi agera mot så kallade delade turer. Vi kräver att det ska kosta pengar för de arbetsgivare som splittrar upp arbetsdagarna, med några obetalda timmar utan jobb mitt på dagen.
Mot oss har vi arbetsgivare som inte vill garantera några löneökningar i centrala avtal och som vill ha ännu mer av vad de kallar flexibilitet i arbetstiderna.
Kommunal kan bara konstatera att arbetsgivarnas krav på mer flexibilitet är verklighetsfrånvända. Arbetstiderna är redan så flexibla att medlemmar blir sjuka. I stället borde Sveriges kommuner och regioner fundera på hur arbetstiderna kan bli hållbara, och hur arbetsmiljön kan förbättras – och säga ja till Kommunals krav.
Rekryteringsbehoven till välfärden är enorma. Nu måste allt göras för att både behålla den personal som finns och locka nya.
Om arbetsgivarna vill ha en sportslig chans att hantera de utmaningar vår välfärd just nu står inför är satsningar på personalen ett måste.
Därför är det inte bara viktigt för medlemmarna i Kommunal att vi lyckas. Det är avgörande för Sverige och vår generella välfärdsmodell.
Det är viktigt för alla som vill ha en fortsatt hög kvalitet i vår välfärd.
Håkan Nilsson, avdelningsordförande Kommunal Västerbotten