Vårt tålamod är slut, reformerna kan inte vänta

Debatt. Vårt tålamod håller på att ta slut. Vi känner oss som en skiva som satts på ”repeat”. Politiker bjuds in till våra företag. Vi berättar om våra verkligheter och vilka konsekvenser politiken får. Vi skriver debattartiklar, som den här. Vi säger samma saker om och om igen, men ingenting händer.

Foto: Nora Lorek/TT

Arbetsmarknad2019-02-17 22:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Vi företagare är stolta.

Tillsammans med våra anställda bidrar vi till samhället varje dag. Vi skapar produkter och tjänster som behövs.

I våra verksamheter utvecklas nya och mer hållbara lösningar på gemensamma problem. Vi skapar arbetstillfällen och vår framgång genererar skatteintäkter till den gemensamma välfärden.

I vår värld är konkurrensen tuff och global. Förändringstakten är snabb. Vi gör vad vi kan och ställer om inför framtiden. Vi tar risker, satsar, investerar och rekryterar, men vår framgång är beroende av hur den nationella och lokala spelplanen ser ut. Vår framgång är beroende av att Sverige och Västerbotten ger oss bästa möjliga förutsättningar.

Vårt tålamod håller på att ta slut. Vi känner oss som en skiva som satts på ”repeat”. Politiker bjuds in till våra företag. Vi berättar om våra verkligheter och vilka konsekvenser politiken får. Vi skriver debattartiklar, som den här. Vi säger samma saker om och om igen, men ingenting händer.

Reformerna har lyst med sin frånvaro de två senaste mandatperioderna och det skapar problem här och nu.

Varken arbetsmarknad eller bostadsmarknad fungerar tillräckligt bra. Infrastrukturen är undermålig. Vi behöver lägga allt mer tid på byråkrati och regelkrångel.

Nu är det hög tid för våra politiker att kavla upp ärmarna och sätta igång reformarbetet.

Skapa bättre villkor för entreprenörer och växande företag

Regelkrånglet behöver minska. I dag fyller de svenska företagen i cirka 96 miljoner blanketter varje år. Företagens kostnader för administration uppskattat till 90 miljarder kronor årligen. Det är för mycket. Samtidigt måste skatter och regler i större grad utformas för att uppmuntra företagande och investeringar.

Reformera arbetsmarknaden och sänk kostnaden för att anställa

Arbetsmarknaden behöver bli mer flexibel samtidigt som omställningstryggheten stärks. En lägre löneskatt är viktigt för vår konkurrenskraft men gör också att fler som står långt från arbetsmarknaden kan få sitt första jobb hos oss.

Effektivisera kompetensförsörjningen

Hela utbildningssystemet behöver stärkas. Yrkesutbildningen behöver utökas och än bättre anpassas efter arbetsmarknadens behov. Regelverket för bostadsmarknaden behöver ses över så att människor lättare kan flytta dit jobben finns, och till livsmiljöer som är attraktiva. Därtill behöver skatterna ses över så att de uppmuntrar till utbildning och ansvarstagande.

Det är en viktig mandatperiod vi har framför oss. Vi som driver företag i Västerbotten har en stark framtidstro och vill bidra till tillväxt, välstånd och hållbarhet.

Reformerna kan inte vänta längre.

Torbjörn Hahlin, Dorotea Mekaniska AB

Liselott Gustafsson, Gustafssons Rör i Umeå AB

Anders Franklin, TM Konsult Teknik & Arkitektur AB

Petter Mikaelsson, Repay Invest AB, No Plan B Invest AB

Ulrika Dorsch, UT Transport i Norr AB

Torvald Östensson, Umpac AB

Jonas Öhman, JM Indutech AB

Thorbjörn Wahlberg, Meva AB

Anna Larsson, Nygatan 57 Skellefteå AB

Monica Falkner, ST Tryckeri & Reklam AB

Anders Jonsson, Rototilt AB

Tomas Rahm, Medicinkonsulten Hälsocentral i Lycksele AB

Fredrik Gustafsson, Grubbe Ventilation AB

Christer Hedlund, Maxmoduler AB

Fredrik Grundberg, Advect AB

Lars Brandt, Seaflex AB

Elisabeth Nordström, Lycksele Plåtprodukter AB

Nicklas Björnvind, Inpipe Sweden AB

Greger Nordlund, Agrisera AB

Peter Göttfert, Norrlandsgjuteriet AB