Högsäsong för förkylningar och febertoppar.
Många föräldrar pusslar för att vara hemma med sjuka barn.
Men kvinnor vabbar betydligt mer, och förlorar ekonomiskt – både på kort och på lång sikt.
Därför föreslår Unionen att fler företag erbjuder löneutfyllnad för ett mer jämställt arbetsliv.
Just nu pågår avtalsrörelsen där fack och arbetsgivare förhandlar om kollektivavtalen som reglerar vilka löneökningar och villkor som ska gälla framöver.
Ett jämställt arbetsliv är en av Unionens prioriterade mål. Vi driver två viktiga jämställdhetsfrågor i årets avtalsrörelse:
- Löneutfyllnad vid vab. Det innebär att man får 90 procent av lönen när man vabbar, fem dagar om året.
- Handlingsplaner för att säkerställa att föräldralediga medarbetare inte halkar efter när det gäller löne- och karriärutveckling.
Mer jämställdhet i föräldralivet leder till mer jämställdhet i arbetslivet.
Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har bara minskat marginellt sedan 1980-talet. En viktig anledning till löneskillnaden mellan kvinnor och män är att kvinnor tar ett större ansvar när vi blir föräldrar. Fram till att vi skaffar barn är löneskillnaderna relativt små, men lönegapet ökar under småbarnsåren.
Ett skäl till detta är att kvinnor tar ut mer föräldraledighet och är hemma mer med barnen när de är sjuka. Kvinnor tar i dag drygt sex av tio vabdagar. Det ger lägre inkomst, och kan leda till att arbetsgivaren inte satsar på dem i samma utsträckning – att man inte får det där ökade ansvaret eller chefsrollen.
I Unionens undersökning ”Vobba 2020” svarar tillfrågade föräldrar att pengar är en anledning till att män vabbar mer sällan.
Både män och kvinnor säger att löneutfyllnad skulle göra att männen vabbade oftare.
Därför vill Unionen att fler företag ska erbjuda löneutfyllnad vid vab. Mer jämställdhet i föräldralivet leder till mer jämställdhet i arbetslivet.
Löneutfyllnaden vid vab skulle skapa bättre förutsättningar för ett jämställt och föräldravänligt arbetsliv där vab inte slentrianmässigt förknippas med kvinnor. Detta skulle i sin tur leda till ökad jämställdhet när det gäller karriär-, kompetens- och löneutveckling.
Ett jämställt arbetsliv är en av Unionens prioriterade mål. Vi är övertygade om att mer jämställdhet på jobbet gynnar alla. Det bidrar till välmående och är en förutsättning för en hållbar ekonomisk utveckling och för Sverige som innovationsland. Därför driver vi den här frågan i avtalsrörelsen.
Andreas Bengtsson, regionordförande Unionen Västerbotten
Maj-Inger Åhgren, regionchef Unionen Västerbotten