Lönerna ska vara höga och mer jämlika

Debatt. I den offentliga statistiken räknas kvinnornas löner om och redovisas som heltidslön. Nära hälften av kvinnorna i arbetaryrken arbetar deltid och tjänar därför mindre. Genom att lyfta fram de faktiska månadslönerna blir det tydligt hur stora arbetstids- och löneskillnader som råder på arbetsmarknaden.

Foto: Martina Holmberg/TT

Arbetsmarknad2020-03-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Västerbotten har kvinnor i arbetaryrken en genomsnittlig faktisk månadslön på 21 708 kronor, medan männen har 27 324.

För kvinnor och män i tjänstemannayrken ligger den faktiska månadslönen väsentligt mycket högre, 31 668 respektive 37 824 kronor. Det visar siffror som LO har tagit fram.

I den offentliga statistiken räknas kvinnornas löner om och redovisas som heltidslön. Nära hälften av kvinnorna i arbetaryrken arbetar deltid och tjänar därför mindre.

Genom att lyfta fram de faktiska månadslönerna blir det tydligt hur stora arbetstids- och löneskillnader som råder på arbetsmarknaden.

Att kvinnor i arbetaryrken tjänar så mycket mindre beror på att det är svårast att få ett heltidsjobb i de traditionella kvinnoyrkena, samtidigt som lönerna där är de lägsta.

Att kvinnor i arbetaryrken tjänar så mycket mindre beror på att det är svårast att få ett heltidsjobb i de traditionella kvinnoyrkena.

När det är dags att gå i pension kommer kvittot på det gångna arbetslivet. Eftersom det är både ojämställt och ojämlikt blir pensionerna också det. Kvinnor som nyligen gått i pension, och som tidigare har jobbat i ett arbetaryrke, får i genomsnitt en total pension på 15 100 kronor i månaden. Motsvarande för män är 20 100 kronor.

Det här får stora konsekvenser för i synnerhet kvinnors möjlighet att försörja sig själva. Arbetslivet innebär att många har det knapert här och nu – och dessutom livet ut. Det måste förändras. Därför driver LO på för att:

- Hållbara heltider ska vara norm i alla arbetaryrken och tidsbegränsade anställningar bara ska få användas om det finns objektiva skäl.

- Lönerna ska vara höga, jämställda och mer jämlika. Prioriterat är både löneutjämning mellan kvinno- och mansdominerade arbetaryrken och höjda lägstalöner.

- Staten ska göra större inbetalningar till den allmänna pensionen och kollektivavtalad tjänstepension ska räknas på hela arbetslivet.

Dessutom driver LO i den pågående avtalsrörelsen krav på bättre tjänstepensioner för privatanställda i arbetaryrken.

LO:s krav innebär att de kollektivavtalade tjänstepensionerna skulle öka med minst 2 500 kronor varje månad.

Krister Johansson, ordförande LO-distriktet Norra Sverige

Carola Andersson, vice ordförande LO-distriktet Norra Sverige