Fler chefer borde vara med i a-kassan

Debatt. I Västerbotten är minst 7,4 procent av de anställda chefer eller arbetsledare. Men många chefer och egenföretagare riskerar att stå utan ersättning om de blir av med jobbet. Fler borde gå med i en a-kassa som passar den egna yrkesrollen, skriver Anna-Greta Gårding, chef för Ledarnas a-kassa.

Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsmarknad2020-03-22 16:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Team leader, coffee shop-manager, automationschef.

Allt fler yrken på den svenska arbetsmarknaden innebär att man är chef eller har en arbetsledande befattning.

Mellan 2014 och 2017 ökade antalet chefer på arbetsmarknaden med tio procent, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Bara i Västerbotten finns minst 8 800 chefer, en ökning med 9,1 procent på tre år. Det kan vara allt från ekonomichefer och gruppchefer till IT-chefer.

Men många av dem riskerar att stå utan ersättning om de skulle bli av med jobbet. Endast sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan – och andelen sjunker. Mellan 2010 och 2018 har andelen sysselsatta som är med i en a-kassa sjunkit från 77 till 74 procent.

Många småföretagare vet inte att de kan vara med i a-kassan, och saknar därmed trygghet om de tvingas lägga ner verksamheten.

Även familjemedlemmar till egenföretagare som jobbar i företaget kan vara med i a-kassan.

Alla borde vara med i en a-kassa som passar den egna yrkesrollen.

Det inte alla vet är att medlemskap i en a-kassa går att kombinera med de inkomstförsäkringar som många fackförbund erbjuder, oavsett vilket fack och vilken a-kassa man väljer. Det innebär att inkomstförsäkringen från facket inte påverkas av vilken a-kassa man är med i.

Hitta den a-kassa som du tycker passar just dig och din yrkesroll. Se till att du är med i a-kassan, då har du en ekonomisk grundtrygghet om du skulle bli av med jobbet.

Anna-Greta Gårding, chef för Ledarnas a-kassa