En stark drivkraft för länets konkurrenskraft

Debatt. Länet står sig konkurrenskraftigt inom en rad områden. Men trots att vi har flera regionala styrkor begränsas vi av flera faktorer. Kombinationen av brister inom kompetensförsörjning och förutsättningar för nyinvesteringar är oroväckande.

I dag invigs Västerbotten på Grand Hôtel.

I dag invigs Västerbotten på Grand Hôtel.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmarknad2019-01-22 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
I dag invigs Västerbotten på Grand Hôtel.

Sveriges tillväxt är beroende av näringslivet och exporten.

Norra Sverige har goda förutsättningar att ligga i den svenska tillväxttoppen, men konkurrenskraften begränsas av flera utmaningar.

I dag invigs Västerbotten på Grand Hôtel där vi i tre veckor agerar kring temat ”Drivkrafter och konkurrenskraft” med aktörer, organisationer och politiker från hela världen. Genom temat försöker vi identifiera och lyfta de drivkrafter som finns i vårt län. Genom möten, seminarier och debatter sätter vi den västerbottniska konkurrenskraften på kartan.

Länet står sig konkurrenskraftigt inom en rad områden: förnybar energi, digitalisering, kulturella och kreativa näringar, gruv- och mineralnäring, medtech och mycket mer.

Men trots att vi har flera regionala styrkor begränsas vi av flera faktorer. Kombinationen av brister inom kompetensförsörjning och förutsättningar för nyinvesteringar är oroväckande. Vi vet att detta är två av de främsta orsakerna till att företagsutvecklingen hämmas.

Sverige befinner sig på plats sju av 138 länder när The World Economic Forum undersöker produktivitet och konkurrenskraft i världen. Från tidigare år har vi tappat i placering. Det beror till stor del på ovanstående.

Vi måste hitta bättre sätt att kompetensförsörja våra företag och organisationer.

Vi måste hitta bättre sätt att kompetensförsörja våra företag och organisationer. Det krävs en dedikerad samverkan mellan näringsliv, organisationer och offentlig sektor.

Vi vill vädja till alla samhällsaktörer att vara generösa och dela med sig av lösningar på hur vi kan få en hållbar kompetensförsörjning i hela länet.

I frågan om investeringar finns flera saker i rörelse som kan ha en positiv inverkan på framtiden. Till exempel ser Europeiska investeringsfonden över förutsättningarna för att utveckla ett finansiellt garantiinstrument för små och medelstora företag i regionen. Instrumentet skulle öppna för potentiella nya investeringslösningar i norra Sverige – en klar konkurrensfördel.

Vi kommer alltid att behöva arbeta med att visa upp oss. Att öppna ögonen på potentiella investerare och samarbetspartners är det huvudsakliga syftet med Västerbotten på Grand Hôtel.

Utöver att själva visa allt det fantastiska som vårt län har att erbjuda måste vi även sätta fingret på missvisande information och slå hål på förutfattade meningar om vår del av landet.

Ett exempel är den snedvridna bilden som finns av länets export. Den exportdata som tillhandahålls av SCB, och som ligger till grund för statliga investeringar, består av siffror på koncernnivå.

I en större koncern kan till exempel huvuddelen av produktionen bedrivas i Västerbotten medan huvudkontoret finns i Stockholm. Företagets export ser därmed ut att komma från Stockholm.

Genom en korrekt redovisning av var exporten uppstår skulle Västerbottens exportvärde öka med nästa 220 procent.

Vi är tillsammans partners om Västerbotten på Grand Hôtel. Vi är medvetna om att länets förutsättningar inte hänger på dessa tre veckor, men är övertygade om att veckorna har stor betydelse.

Vi vill tillsammans skapa en drivkraft för att hitta lösningar på tillväxthämmande faktorer, men vi vill också slå vakt om det västerbottniska varumärket.

Vi är stolta över vad vi har att erbjuda och vet att länets framtid är ljus.

Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten

Maria Hedblom, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

Hans Kreisel, vd Skellefteå kraft