Dataspel som motor för regional utveckling i norr

Debatt. Det finns i dag professionella spelutvecklare i alla fem kommuner inom Arctic Game Lab. Satsningen har varit framgångsrik och långt över vår förväntan. Nu är målsättningen 1 000 studerande och 1 000 professionella spelutvecklare till 2030.

Foto: Lise Åserud/NTB scanpix/TT

Arbetsmarknad2019-05-08 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Dataspelsindustrin växer lavinartat.

Det gäller att vi i Norr- och Västerbotten är med på tåget.

Det handlar inte bara om att förse miljarder människor med häftiga spel. Spelteknologin är också en viktig ingrediens för att andra industrier ska kunna utvecklas och nå världsklass. Detta gäller inte minst norra Sveriges basindustrier, ryggraden i den svenska ekonomin.

2018 omsatte dataspelsindustrin globalt över 138 miljarder dollar. Drygt två miljarder människor använder i dag dataspel. Antalet växer i takt med att levnadsstandarden ökar och med den tillgången till internet och smartphones.

Svensk dataspelsindustri har haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 35 procent sett över de tio senaste åren. I dag är dataspel en mycket viktig exportinkomst för landet värd cirka 15 miljarder kronor. Därmed har dataspelen vuxit förbi exporten av både el och lastbilar och ligger i dag i nivå med järnmalmsexporten.

Dataspel är en ny möjlighet för oss att utveckla regionen med nya tjänster och produkter baserad på kompetens, livsmiljö och kreativitet.

Spel utvecklas där spelutvecklare bor. Det gör att svensk spelutveckling främst skett i storstäder. De regioner som med mod och tålamod stimulerat etableringen av spelstudios har ofta lyckats väl.

2016 gick de fem kommunerna Umeå, Skellefteå, Piteå, Boden och Luleå ihop i en gemensam satsning för att etablera Arctic Game Lab

I Sverige har till exempel Skövde använt tillväxten inom dataspel som ett verktyg för att driva regional tillväxt. Nu arbetar cirka 1 000 personer med dataspel i Skövde. Framtidssatsningen på dataspel har även haft en positiv inverkan på kommunens attraktivitet. Bland annat har antalet sökande ökat till mer traditionella utbildningar på högskolenivå. Skövde har nu en nettoinflyttning av unga från Stockholm. Arbetsmarknaden har breddats med nya typer av jobb, utbildningsnivån har höjts och graden av internationalisering har ökat i det lokala näringslivet.

Liknande erfarenheter finns på närmare håll i form av Uleåborgs satsning på spelindustrin. Där finns det i dag cirka 400 professionella spelutvecklare och ett flertal spelrelaterade utbildningar.

2016 gick de fem kommunerna Umeå, Skellefteå, Piteå, Boden och Luleå ihop i en gemensam satsning för att etablera Arctic Game Lab, ett spelutvecklingskluster i norra Sverige. Det har gett resultat. På tre år har antalet spelutvecklande studios ökat från sex till drygt 40 och antalet professionella spelutvecklare från drygt 60 till nästan 200.

Dessutom har det startats ett flertal nya spelutbildningar, från gymnasienivå ända upp till akademisk.

Dessa utbildningar attraherar upp till 80 procent av de studerande att flytta till den kommun där utbildningen hålls.

Det finns i dag professionella spelutvecklare i alla fem kommuner inom Arctic Game Lab. Satsningen har varit framgångsrik och långt över vår förväntan. Nu är målsättningen 1 000 studerande och 1 000 professionella spelutvecklare till 2030.

Vi vill på detta sätt använda dataspelsindustrin som ett verktyg för vår regionala tillväxt i norr. Genom satsningen breddar vi arbetsmarknaden, höjer utbildningsnivån, ökar vår regionala attraktionskraft och graden av internationalisering hos våra företag.

Vi ser dessutom att satsningen spiller över på andra branscher. Diskussioner förs och det har inletts konkreta samarbeten kring hur satsningen kan stötta utvecklingen inom till exempel gruvindustrin, verkstadsindustrin, inom vård och omsorg samt när det gäller utbildning. Med hjälp av dataspelsteknologi kan man redan i dag träna sig i farliga, monotona och dyra moment med hjälp av extremt realistiska spelmotorer och spelteknologier.

Dessa samarbeten är alla goda exempel på hur dataspelsklustret blivit ett viktigt verktyg för att utveckla norra Sverige som en bra plats att starta och driva innovativ verksamhet på för en global marknad. Dessutom har satsningen visat hur länsövergripande samarbeten kan kraftsamla regionen för att skapa snabba och hållbara resultat inom helt nya områden.

Nu gäller det att inte tappa fart. Vi behöver satsa för att kratta manegen för dataspelsföretagen där många av framtidens arbetstillfällen kommer att finnas. Arbetstillfällen som kommer att spela en viktig roll i framtiden för det svenska näringslivet och för samhällsutvecklingen i norra Sverige.

Pär Hultgren, vd Gold Town Games

Peter Levin, styrelseordförande Goodbye Kansas

Per Strömbäck, talesperson Dataspelsbranschen

Peter Zetterberg, styrelserdförande Wanderword

David Eriksson, chief creative officer North Kingdom

Mattias Wiking, chief creative officer Turborilla

Bengt Ivansson, näringslivschef Skellefteå kommun

Helena Karlberg, vd Piteå Science Park

Li Skarin, vd Luleå Näringsliv

Peter Juneblad, näringslivschef Umeå

Erik Svensson, vd Boden Business Agency

Daniel Wilén, game cluster coordinator Skellefteå Science City