Bevara kronjuvelen, satsa på utbildningar

Debatt. I Västerbotten finns omkring 3 750 öppet arbetslösa inskrivna vid Arbetsförmedlingen. Här finns också en hel del arbetsgivare som inte hittar utbildad arbetskraft. Genom att fler utbildas för de lediga jobben kan arbetslösheten minska samtidigt som sysselsättningen och tillväxten ökar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arbetsmarknad2019-11-10 16:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Arbetsmarknadsutbildningen har länge varit kronjuvelen i svensk arbetsmarknadspolitik.

Med hjälp av korta yrkesinriktade kurser har tusentals arbetslösa varje år rustats för jobb som busschaufförer, kockar, svetsare och VVS-montörer. Efter nästan ett decennium med effektivitetsproblem har resultaten börjat förbättras igen. Trots det är volymerna anmärkningsvärt låga, vilket får allvarliga konsekvenser för både arbetslösa och arbetsgivare runtom i landet.

En rapport från LO visar att omkring 7 000 personer deltog i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning under våren. Under sommaren har antalet minskat till drygt 5 000, vilket är en nivå som vi inte sett sedan 1960-talet när systemet med arbetsmarknadsutbildningar byggdes upp.

Här i Västerbotten var antalet utbildningsdeltagare i genomsnitt 170 under första halvåret 2019, vilket kan jämföras med cirka 430 personer samma period 2014.

Antalet är alldeles för lågt i förhållande till behoven. I Västerbotten finns omkring 3 750 öppet arbetslösa inskrivna vid Arbetsförmedlingen. Här finns också en hel del arbetsgivare som inte hittar utbildad arbetskraft. Genom att fler utbildas för de lediga jobben kan arbetslösheten minska samtidigt som sysselsättningen och tillväxten ökar.

Rapporten visar också att kvinnor missgynnas. Endast cirka 15 procent av deltagarna i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning var under första halvåret 2019 kvinnor. Det beror huvudsakligen på att Arbetsförmedlingen främst upphandlar utbildningar riktade mot mansdominerade yrken.

Med andra ord bekostar samhället mäns omställningsutbildning i högre grad än kvinnors. Så kan vi inte ha det.

Därför kräver LO:

- Rejäla satsningar på arbetsmarknadspolitiken.

- Utbildningssystemet ska vara tillgängligt som arbetsmarknadsutbildning. Detta tillgodoser behoven hos arbetssökande med olika bakgrund och ökar jämställdheten eftersom exempelvis kommunala yrkesvuxutbildningar riktas mot kvinnodominerade yrken.

- Arbetsförmedlingen ska väga in hur den arbetslösas kunskaper bäst kan komma till nytta vid en bedömning av behovet av utbildning. LO anser inte, som Arbetsmarknadsutredningen, att möjligheten att läsa en reguljär utbildning, som en arbetsmarknadsåtgärd, ska begränsas till individer som inte kan få varaktig etablering på arbetsmarknaden på annat sätt.

Berit Müllerström, andre vice ordförande LO

Krister Johansson, ordförande LO-distriktet i Norra Sverige