Att höja pensionsåldern är fel väg att gå

Debatt. Vänsterpartiet ser förslaget om höjda åldersgränser i pensionssystemet som särskilt problematiskt ur jämställdhets- och jämlikhetsperspektiven eftersom främst arbetarklassens kvinnor och män riskerar att missgynnas av de föreslagna förändringarna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Arbetsmarknad2019-05-14 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Offentlig sektor står inför stora rekryteringsutmaningar de kommande åren.

Att möjliggöra för människor att arbeta längre upp i åldrarna är bra. Många kommuner och landsting/regioner använder sig redan i dag av denna möjlighet.

Men om alla ska kunna jobba längre behöver arbetslivet se annorlunda ut. Då krävs det till exempel förbättrad arbetsmiljö, arbetstidsförkortning och insatser för att ta vara på äldre yrkesarbetares erfarenheter. Sådana förändringar behöver göras innan åldersgränser i pensionssystemet kan förändras.

Nu ligger snart ett förslag på bordet om höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem. Där föreslås pensionsåldern kopplas till medellivslängden.

Det är förvisso sant att svenska folket lever allt längre och är friskare, men hälsan och levnadsåren är ojämnt fördelade. Kvinnor med låga inkomster är de stora förlorarna i detta sammanhang. Deras livslängd ökar inte.

Många kvinnor i välfärdsyrken, inom exempelvis vård och omsorg, går redan i dag i pension tidigare än vid 65 års ålder, eller väljer att arbeta deltid den sista delen av sitt yrkesliv på grund av tuffa arbetsvillkor. Även för män i slitsamma yrken har ökningen av medellivslängden stannat av.

Vänsterpartiet ser förslaget om höjda åldersgränser i pensionssystemet som särskilt problematiskt ur jämställdhets- och jämlikhetsperspektiven eftersom främst arbetarklassens kvinnor och män riskerar att missgynnas av de föreslagna förändringarna.

LiseLotte Olsson (V), regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet Region Västerbotten