Nu tar vi krafttag för att rädda liv, företag och jobb

Debatt. Viruset hotar hela vårt samhälle, men då ska vi också möta det tillsammans, som ett samhälle.

Finansminister Magdalena Andersson (S) under budgetdebatten i riksdagen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) under budgetdebatten i riksdagen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arbetslöshet2020-04-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronavirusets spridning hotar liv och hälsa.

Men har också skapat ett allvarligt läge för jobb och företag.

I vårbudgeten, och i fem extra ändringsbudgetar, tar den socialdemokratiskt ledda regeringen krafttag för att trygga välfärd och jobb.

Smittspridningen ska begränsas med alla nödvändiga resurser. Ingen ska gå sjuk till jobbet. Därför slopas karensavdrag och kravet på läkarintyg tillfälligt. Staten tar dessutom alla merkostnader inom sjukvården på grund av coronautbrottet.

Vårt besked till alla som arbetar inom sjukvården är tydligt: Brist på pengar ska inte och kommer inte att hindra sjukvårdens arbete.

För att trygga vård, skola och omsorg får kommuner och regioner ytterligare 22 miljarder kronor i vårändringsbudgeten. Av dessa går cirka 277 miljoner till Västerbottens kommuner. Region Västerbotten får 118,4 miljoner i extra coronastöd. Med tidigare aviserade tillskott innebär det totalt 230 miljoner kronor.

Pengarna fördelas efter folkmängd. Skellefteå som näst största kommun får cirka 74 miljoner, totalt med tidigare aviserade statsbidragshöjning blir det 110 miljoner kronor i år.

Svenska jobb och företag drabbas hårt av viruset. För att fler företag ska överleva, och färre anställda bli av med jobbet, har vi infört korttidspermittering samtidigt som vi minskar arbetsgivarnas kostnader när staten tillfälligt tar över sjuklöneansvar och arbetsgivaravgifterna sänks.

Företag i utsatta branscher får stöd för sänkt hyra och alla får möjlighet till likviditetsstöd via skattekontot.

Våra åtgärder kommer att rädda många jobb, men inte alla. Sanningen är att företag kommer gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa.

Därför stärker vi tryggheten för den som blir arbetslös. Den ekonomiska tryggheten stärks med en bättre a-kassa. Samtidigt får Arbetsförmedlingen mer pengar för insatser som leder till jobb. Fler platser skapas inom yrkesutbildning och på högskolor och universitet.

De senaste årens ekonomiska politik har handlat om att rusta Sverige och bygga upp en motståndskraft mot kriser. Tack vare starka offentliga finanser har vi nu de muskler som krävs för att skydda jobb, företag och välfärd.

Sverige befinner sig i en tung och prövande tid. Vi vet ännu inte hur lång den blir.

Viruset hotar hela vårt samhälle, men då ska vi också möta det tillsammans, som ett samhälle.