Ishockeyförbundets regeländringar: Videomåldomare kan nu stoppa spelet

Svenska ishockeyförbundet har uppdaterat regelboken inför nästa säsong. Och en ny regel är att videomåldomaren nu kan stoppa spelet om en puck har passerat mållinjen.

En domarkvartett under SHL-säsongen 17/18.

En domarkvartett under SHL-säsongen 17/18.

Foto: Erland Segerstedt/TT

ISHOCKEY2018-06-13 16:54
undefined
En domarkvartett under SHL-säsongen 17/18.

Svenska Ishockeyförbundet presenterade idag förändringar av spelregler och en ny regelbok från och med säsongen 2018/19.

En av förändringarna är att videomåldomaren (VDM) får utökade befogenheter. Den ny regeln ger videomåldomaren möjlighet att direkt stoppa spelet om en puck har passerat mållinjen, och domarna på isen inte har uppmärksammat detta. En nyhet som Hockeysverige.se tidigt var ute och rapporterade om.

Svenska Ishockeyförbundet skriver bland annat följande i ett dokument med de nya regelnyheterna.

”VMD kan begära spelstopp om en puck har passerat mållinjen. Syftet med detta är att spelet ändå anses stoppat i och med pucken är över mållinjen och klockan ändå ska ställas tillbaka vid nästkommande spelstopp. Att VMD ges möjlighet att begära spelstopp innebär mindre risk för fel och/eller missöden där utvisningar eller nya mål görs när pucken egentligen är ”död."

I den nya regelboken för 2018/19 går det även att läsa följande.

”Om videomåldomaren upptäcker att pucken har passerat in i målburen på något sätt under spelets gång ska spelet stoppas med hjälp av periodsignalen som aktiveras från sekretariatet. Oavsett om mål döms eller ej ska klockan återställas till tidpunkten för när pucken hamnade i målburen."

Fler regeländringar

Ishockeyförbundet presenterade även en hel rad med andra regeländringar. Mr Madhawk har pratat med förbundets domaransvarige Joel Hansson, som plockar ut de fem största ändringarna.

Klicka här för länk till den nya regelboken från 2018/19

De fem största regeländringarna med förklaring från Svenska Ishockeyförbundet

• Lag som felar på tekning efter icing, får stå kvar:

"En spelare som enligt regelverket felar i samband med en tekning efter att dennes lag har spelat pucken till icing ska varnas av linjedomare och inte bytas ut och ersättas av en lagkamrat i nedsläppet. Syftet är att inte kunna kringgå spelreglerna i syfte att vinna tid och vila i en situation där man inte får genomföra ett spelarbyte. En andra förseelse i samma spelstopp ger som tidigare lag straff."

• Spelare som tappar hjälmen får sätta på den igen, om den knäpps korrekt.

• Ackumulerande GM (Game Misconduct penalty), likt fotbollens gula kort för att ytterligare nå fula händelser och situationer:

"Ackumulerade GM i samma serie ger avstängning. Detta kommer att regleras i TSM/OVR och spelare som nått ett bestraffningsbart GM i samma serie kommer inte att finnas med på laguppställningen till den matchen. Med serie avses samma serie-id i TSM, alltså nollställs ackumuleringen inför fortsättningsserier, slutspel etc."

• Tredjemålvakt i förbundsserier:

"Möjligheten till extra icke ombytt reservmålvakt införs genom en så kallad ”Emergency goaltender”."

• Förtydligande kring fighting/roughing:

"Regeln har omarbetats för att förtydliga att Fighting ska utdömas, och inte roughing, vid större konfrontationer. Samt specificera vilken grad av bestraffning som ska användas vid olika situationer för att säkerställa en hög säkerhetsnivå."