Vem tågar på fredag?

Inblick. Är 1 maj–tågen på utmarsch?

29 april 2015 06:20

I ett inslag i Sveriges Radio framgår att 1 maj-tågen ställts in på många håll i länet. På fredag kommer det till exempel inte att marscheras i Malå, Dorotea och Åsele.

Finns det inte tillräckligt många personer som kan hålla tal, ordna banderoller och gå i ett tåg, är det förstås inte konstigt att de ställs in.

Att människor inte demonstrerar kan också vara ett tecken på att de tycker att de har det hyfsat bra. De ”gillar” hellre en artikel på Facebook, än håller ett plakat. Det känns för många helt enkelt ”långt bort” att arbetares rättigheter historiskt sett har varit begränsade, eller att arbetare far illa i fjärran länder. Och nu när Socialdemokraterna åter är i regeringsställning, finns det säkert en och annan partimedlem som prioriterar att i stället äta en glass i solen.

Är 1 maj–tågen härmed på utmarsch? På senare år har röster höjts för att slopa 1 maj som en helgdag, och 2013 ersattes demonstrationståg i Jönköping av en konsert med Amy Diamond. Samtidigt är det många som har vuxit upp med traditionen. Och de går nog gärna ut och lyssnar på ett och annat politiskt tal i vårsolen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sakine Madon