Varning för lögner i spåren av smittan

Ledare. Desinformation är problematiskt i vanliga fall, än mer problematiskt blir det i tider som dessa, i farsotens tidevarv. När det sprids motsägelsefulla, förvirrande och direkt felaktiga uppgifter blir det svårare för myndigheter att nå ut med sin kommunikation om pandemin. Men som tur är har en bred majoritet av svenska folket stor tilltro till myndigheter och forskare.

26 mars 2020 07:00

När krisen kommer blir frågetecknen många och stora.

En sak kan man dock vara helt säker på. Det finns starka krafter som försöker utnyttja situationen, som medvetet sprider felaktigheter och desinformation om viruset. De gör det för att destabilisera, för att ”förvirra, splittra och försvaga väst”, som Tankesmedjan Frivärld uttrycker det i rapporten ”Informationspandemi – desinformation i skuggan av coronakrisen”.

En annan sak man kan vara säker på är att det inte handlar om ”hemmafixare” som sitter vid datorn och leker nyhetsankare. Desinformationen sprids ofta av statsledningar. Nu under coronakrisen till den milda grad att Världshälsoorganisationen WHO talar om en ”infodemi” i spåren av den riktiga smittan.

Bortom de som agerar i ”statens namn” finns ideologiskt och ekonomiskt motiverade aktörer som ljuger, skarvar och relativiserar.

Vi i väst lever i en fri värld. Den är viktig att försvara. Vi har en väl fungerande demokrati med fria val. Är det tillräckligt många som inte gillar en sittande regering röstas de bort i nästa val. Vi har yttrandefrihet, vi har religionsfrihet, staten lägger sig inte i vem du gifter dig med, vi har demonstrationsfrihet och föreningsfrihet, och en hel del annat. Det är värt att försvara.

Hur ser då desinformationen ut?

EU:s enhet mot falska nyheter och desinformation (EUvsDisinfo) listar på sin webbplats, euvsdisinfo.eu, en rad försök att sprida osanna uppgifter om coronaviruset. Här är några exempel:

- Coronaspridningen kontrolleras av de stora läkemedelsföretagen som vill tjäna mer pengar.

- Viruset spreds av USA:s militär från ett hemligt kinesiskt laboratorium för att hämnas på kineserna.

- Smittan används av britterna för att försöka få kontroll över Kinas industriområden, precis som under 1800-talets opiumkrig.

Ryska medier pekas ut för att sprida falska nyheter, för att skapa panik och misstro i väst. Anklagelserna tillbakavisas kategoriskt.

Men det är inte bara ryssarna som är flitiga. Det är kineserna också. Men om Rysslands agerande syftar till att destabilisera samhällen i Europa har Kina andra avsikter. Deras primära mål är att flytta fokus från de inhemska problemen, att avleda uppmärksamheten från sina egna misslyckanden. Sverige är en av flera måltavlor för den kinesiska desinformationen. USA en annan.

I den kontexten är det värt att påpeka att president Donald Trump långtifrån är världsmästare i att leverera oklanderligt korrekta uppgifter.

Man skulle kunna rycka på axlarna, inte bry sig, småle åt desinformationseländet och hoppas på källkritiska medborgare. Men så enkelt är det inte. I dagens medieklimat har det blivit allt svårare att särskilja sanning från lögn, korrekt information från inkorrekt. Skiljelinjen har blivit allt tunnare, det har blivit allt svårare att veta på vilken sida man befinner sig.

Det är problematiskt i vanliga fall, än mer problematiskt blir det i tider som dessa, i farsotens tidevarv. När det sprids motsägelsefulla, förvirrande och direkt felaktiga uppgifter blir det svårare för myndigheter att nå ut med sin kommunikation om pandemin. Men som tur är har en bred majoritet av svenska folket stor tilltro till myndigheter och forskare.

Du som enskild individ kan göra en hel del för att undvika att desinformation och lögner sprids. Tänk på ditt redaktörsansvar i sociala medier, var saklig, sprid inte tvivelaktif information, håll dig till pålitliga trovärdiga och verifierade källor. Tvätta händerna ofta och stanna hemma om du känner di krasslig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa