Rasism är rasism även i Sveriges Radio

Ledare. ”Husblatte” i Sveriges Radio är inte ett dugg finare än när berusade Sverigedemokrater skriker ”babbe”.

11 mars 2015 05:59

Sveriges Radios P3–program ”Tankesmedjan” sände i fredags podden ”Veckans boss” om Göteborgs-Postens nytillträdda politiska redaktör Alice Teodorescu.

Teodorescu, som betecknar sig som liberalkonservativ, är förstås ett tacksamt byte för ”Tankesmedjan” som Aftonbladets Karin Magnusson så träffande beskriverså här: ”Det är ofta pladdrigt och ingen dörr är vidöppen nog för att redaktionen inte med kraft ska ta sats och sparka in den från vänster.” (10/3 2015). I programmet jämförs Teodorescu med lasermannen, det fnissas åt sexistiska kommentarer om henne från en Flashbacktråd och hon kallas ”husblatte”.

En av dem som leder programmet uppmanar Teodorescu, för att hon är född i Rumänien och borgerlig, att inte vara ”en husblatte”. En så kallad blatte, det vill säga invandrare, ickesvensk, som beter sig som en Onkel Tom, ett ”blattealibi”, en rasförrädare, en ”husneger”.

Uttrycken är på intet sätt nya i debatten. Den tidigare folkpartistiska ministern Nyamko Sabuni brukade få dessa glåpord. Även moderaten Hanif Bali, författaren Dilsa Demirbag-Sten, jag själv och många fler kan läggas till listan.

De som uttrycker orden stör sig helt enkelt på invandrare som inte är socialister. De avslöjar mer än något annat sina egna fördomar om invandrare som osjälvständiga mähän utan egna viljor, hjärnor eller övertygelser, styrda av andra.

USA:s rasistiska historia, där separatistiska och radikala Svarta pantrarna uppstod som en reaktion mot rasismen, och begrepp som ”husneger” fick fäste, är förkastlig. Motreaktionen är lätt för att förstå.

Att begrepp som ”husneger” användes av Malcolm X gör dock inte ordet relevant i Sverige 2015. Föreställningen att vår hudfärg, våra pigment, följer ett beteendemönster eller politiska åsikter, är både verklighetsfrånvänd och rasistisk.

När den ansvariga utgivaren för ”Tankesmedjan”, Anne Sseruwagi, ska förklara varför uttrycket ”husblatte” har använts blir svaretklent. Hon säger sig bland annat veta att ordet ”tolkas olika beroende på vem som använder det”.

Låt mig vara pedagogisk: Nej, det är ingen tolkningsfråga. Ljushyade, infödda svenskar tillåts ha vilka åsikter de vill utan att reduceras till ”husblattar”. Så länge invandrare hånas som blattar, för att de är invandrare, är det inget annat än ren och skär rasism.

”Husblatte” i Sveriges Radio är inte ett dugg finare än när berusade Sverigedemokrater skriker ”babbe” åt folk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa