Plötsligt blev Vänsterpartiet poppis

Ledare. För inte så länge sedan förklarade Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg att det är lika omöjligt att regera med stöd av Vänsterpartiet som med stöd av Sverigedemokraterna. När valnatten är över är Alliansen beredda att sträcka ut en hand.

11 september 2018 07:00

Alla val har vinnare och förlorare.

På riksplanet är Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet förlorarna.

På vinnarsidan återfinns bland annat Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

En generell slutsats är att ytterlighetspartierna är vinnarna, mittenpartierna förlorarna.

Historiska vingslag präglade valet i Skellefteå. Med S-mått mätt gjorde Socialdemokraterna ett uselt val, tappade fyra mandat och förlorade den egna majoriteten för bara andra gången sedan den stora kommunsammanslagningen 1967. Nu tvingas S att lyssna till vad andra partier har att säga på ett helt annat sätt än tidigare.

Men trots att de borgerliga partierna ökade med tre mandat, och de rödgröna minskade med sex, tar politiken i Skellefteå några steg vänsterut. Vänsterpartiet är nämligen en naturlig samarbetspartner för Socialdemokraterna. Och de lär inte försitta chansen nu när de har den.

Om nu inte Vänsterpartiet nappar på det lockbete som Alliansen kastade ut på valnatten: ”Vi är beredda att sträcka ut en hand till Miljöpartiet, och även till Vänsterpartiet, allt för att vädra ut i stadshuset och bryta Socialdemokraternas maktfullkomlighet”, sa Andreas Löwenhöök (M).

För inte så länge sedan förklarade Liberalernas gruppledare Andreas Westerberg att det är lika omöjligt att regera med stöd av Vänsterpartiet som med stöd av Sverigedemokraterna. Då nickade Andreas Löwenhöök instämmande.

För Alliansen blev det ett bra val: Moderaterna gjorde ett kanonval, ökade med tre mandat, Centerpartiet med ett och Kristdemokraterna som låg väldigt pyrt till kravlade sig över treprocentsspärren och fick behålla sina två. Däremot fortsätter Liberalerna att gå på tomgång. I Skellefteå tappar partiet ytterligare ett mandat.

När Liberalerna, både på riksplanet och lokalt, ska göra sin valanalys måste alla komponenter noga utredas och utvärderas. Det handlar om allt från vilka frågor som ska lyftas fram, och hur de ska presenteras, till vem som ska leda partiet.

Om det gick dåligt för Liberalerna i kommunvalet, gick det inte lika illa i landstingsvalet. Med nästan åtta procent av rösterna behåller man sina sex mandat. Ytterligare lite bättre gick det i i valet till landstinget i Skellefteå. Där blev det nästan tio procent och Liberalerna blev näst största Alliansparti.

Liberaler, tacka Carin Hasslow för den framgången. Med en blandning av engagemang, envishet och insikt har hon tagit strid för Skellefteå lasarett.

Men det verkar också som om Skellefteborna straffat den rödgröna landstingsmajoriteten för bland annat nedläggningen av öron-näsa-hals-kliniken. I Skellefteå tappar S över sju procent, Miljöpartiet nästan två och Vänsterpartiet 0,4. Samtidigt är det en acceptabel valförlust ur ett rödgrönt perspektiv. Trojkan behåller majoriteten.

Annat är det i Västernorrland, traditionellt ett starkt fäste för socialdemokratin. Sollefteborna straffade partiet för nedläggningen av en förlossningsavdelning å det väldigaste. Där backar Socialdemokraterna från 47,8 till 13,8 procent.

Kanske någonting att tänka på för socialdemokratiska politiker i Västerbottens läns landsting när ambitionerna kring lasarettet i Skellefteå möter den krassa ekonomiska verkligheten. Snacka går ju, alltid …

Fotnot: Texten är skriven utifrån valnattens preliminära valresultat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans ledarredaktion

Ämnen du kan följa