Mikael Bengtsson: PRO, bjud in Sverigedemokraterna

Ledare. Betydligt bättre hade det varit att låta partiet komma till tals, bemöta deras påståenden, ifrågasätta uppgifter, ställa kritiska frågor. Det är många som försök tiga ihjäl Sverigedemokraterna, inte minst politiker och media. Historien borde ha lärt oss att det är omöjligt att tiga ihjäl ett parti, en ideologi.

14 april 2018 07:00

Äldrefrågor tillhör valets viktigaste.

Den svenska vården och omsorgen står nämligen inför gigantiska utmaningar. Fler barn och äldre är den främsta orsaken. Sveriges kommuner och landsting (SKL) konstaterar i en prognos att kommande mandatperiod saknas över 60 miljarder kronor till den kommunala välfärden. SKL har länge varnat för en skattechock.

På måndag ska äldrefrågor diskuteras i Skellefteå. Det är Pensionärernas riksorganisation, PRO, som bjudit in till debatt. Gruppledarna för samtliga partier i fullmäktige är inbjudna, utom Sverigedemokraterna. Anledningen är att SD i Skellefteå i dag består av politiska vildar och därmed inte har någon gruppledare.

Det finns mycket att säga om Sverigedemokraterna och deras politik. SD är ett högerpopulistiskt, främlingsfientligt, stundtals rent rasistiskt, parti. Men samtidigt är SD en del av det demokratiska etablissemanget. Och även om partiet är litet i Skellefteå, minst i fullmäktige, är det Sveriges tredje största parti.

Ur den aspekten är det märkligt att ingen representant för de ”nya” Sverigedemokraterna i Skellefteå, de som ska ta över efter Peter Lindkvist och kompani, bjudits in. Det finns en fungerande lokal partiorganisation, listorna till kommunalvalet är fastställda.

Det borde inte vara svårt att hitta en lämplig person som kan föra partiets talan i äldrefrågor.

Om viljan funnits …

Med detta sagt är det viktigt att påpeka att PRO gör som de vill. Sveriges största pensionärsorganisation bjuder in precis vem de vill. De har ingen skyldighet att spegla hela det politiska spektrat i en debatt om äldrefrågor. Däremot har säkerligen PRO en och annan medlem som tyckt att det varit intressant att höra vad SD har att säga.

Det ligger i Sverigedemokraternas intresse att framstå som martyrer, som politikens ”outsiders” som hela tiden motarbetas av etablissemanget. Speciellt nu när partiet sitter i riksdagen, i landets flesta landstings- och kommunfullmäktige och har en plattform att sprida sin politik ifrån.

När PRO bjuder in sju av kommunfullmäktiges åtta partier till debatt vidmakthålls och förstärks den bilden. Det är olyckligt. För det ger Sverigedemokraterna en chans att plocka fram offerkoftan. En gammal, sliten kofta som för många SD-politiker och SD-väljare blivit en symbol för förtryck och marginalisering.

Betydligt bättre hade det varit att låta partiet komma till tals, bemöta deras påståenden, ifrågasätta uppgifter, ställa kritiska frågor. Det är många som försök tiga ihjäl Sverigedemokraterna, inte minst politiker och media. Det visade sig vara helt fel taktik. Historien borde ha lärt oss att det är omöjligt att tiga ihjäl ett parti, en ideologi.

För oavsett vilken anledning PRO anger när det inte bjuder in SD till debatt så blir det resultatet.

Det finns väldigt få saker här i livet som är säkra. Men en är att om vi får leva så blir vi äldre. Det är därför äldrefrågorna är så viktiga, hur samhället tar hand om oss som behöver vård och omsorg på ålderns höst. Ur den aspekten är måndagens debatt oerhört viktig. PRO ska ha en stor eloge för att man lyfter frågan.

Ur det perspektivet är det olyckligt att debatten kom att handla så mycket om beslutet att inte bjuda in SD, snarare än vad debatten borde handla om – äldrefrågorna.

Men PRO, det är ännu inte för sent att göra om och göra rätt. Lyft telefonen och bjud in Sverigedemokraterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Bengtsson

Ämnen du kan följa