Låt momsen komma i ”second hand”

Ledare. Regeringen borde göra vad den kan för att rädda de socialt betydelsefulla verksamheterna som nu hotas.

11 februari 2015 05:56

Bråket kring att ideella loppmarknader och second hand–butiker ska betala moms har rullat på i vinter. Regeringen vill inte bryta mot det EU–direktiv som har lett till att moms ska läggas på försäljningen, är finansminister Magdalena Anderssons (S) besked. Representanter för Röda Korset, Myrorna och Stadsmissionen har protesterat utanför riksdagen.

Den ideella sektorns second hand–verksamhet berör både dem den stödjer, och oss som uppskattar loppisar. När jag hade en lägenhet nära Pingstkyrkans second hand–butik i Skellefteå var det givet att ägna lördagsförmiddagarna åt att spana efter roliga föremål.

Enligt butikschefen Anders Fransson kommer verksamheten inte att beröras av de ändrade momsreglerna. Pingstkyrkans second hand har nämligen öppet endast 14 timmar i veckan, och över 60 procent av arbetarna är oavlönade.

Men även om Pingstkyrkans loppis inte berörs av momsändringarna tycker Fransson att det är tråkigt att mattan rycks undan för de ideella organisationer som drabbas. Prylarna som tas in har redan momsbeskattats, och verksamheterna når människor som annars har svårt att hitta sysselsättning, säger han.

Och visst finns det aktörer som drabbas. Stockholms stadsmission har hunnit räkna ut att de kommer att behöva betala flera miljoner kronor i moms, vilket gör att planerade integrations- och arbetsmarknadsprojekt för ungdomar inte kommer att kunna genomföras (Dagen 1/2 2015). Andra är inte lika säkra på effekterna.

Daniel Strandemo, verksamhetschef för de två mötesplatser som Röda Korset har i Skellefteå, tycker att det råder otydlighet kring reglerna (Norran 12/1 2015). Hans Marklund från Stadsmissionen i Skellefteå säger att de nya momsbestämmelserna inte är något positivt, men att han inte tror att deras verksamhet kommer att drabbas i någon större utsträckning eftersom försäljningen är liten jämfört med second hand–butikerna i centrum. För oss är sysselsättningsplatserna, arbetsträningen, viktigast, säger han.

Myrorna påverkas däremot i större utsträckning. När jag pratar med Stefan Björling, butikschef på Myrorna i Skellefteå, svarar han att momsen har en jättestor påverkan på deras verksamhet. Överskottet går till Frälsningsarmén och det sociala arbete som bedrivs kommer att bli lidande, säger han. Det är lätt att förstå hans oro.

Sveriges ideella sektor är i ett europeiskt perspektiv unik. Regeringen borde göra vad den kan för att rädda de socialt betydelsefulla verksamheterna som nu hotas av momsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa