Fritidsgårdar stoppar inte terrorn

Ledare. Vårt största terrorhot behöver helt andra insatser än fler ungdomsgårdar.

18 februari 2015 05:58

Sverige är ett av de länder i EU som beräknas ha flest jihadister i Islamiska staten (IS), och Säpo definierar islamistisk extremism som det största terrorhotet. När unga män blir islamister måste samhället agera: inte bara för att skydda våra samhällen, utan även för att rädda terrorns oskyldiga offer i Syrien, Irak och Kurdistan.

Dessvärre existerar en naiv förhoppning om att islamistisk terrorism kan hindras med hjälp av exempelvis praktikplatser eller fritidsgårdar.

Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell skrev så sent som i går att vi måste ha ” fritidsgårdar mot terrorism”. Hon är kritisk mot att statsminister Stefan Löfven (S) och civilminister Anders Ygeman (S) har ”pratat om kontroll”, det vill säga att kartlägga islamisters resemönster. Vänsterdebattören Göran Greider är också inne på samma spår och tror att fler fritidsgårdar kan motverka islamism.

Men många som går med i den extrema rörelsen har redan nått 20–årsåldern, och är därmed utanför den grupp som spelar biljard på kommunens fritidsgård. För det andra hänger många unga i dag på nätet. För det tredje är gruppen islamister socioekonomiskt komplex: långt ifrån alla befinner sig i vad som kallas utanförskap.

Mona Sahlin, regeringens samordnare mot extremism, berättade nyligen att Sveriges kommuner ska få ett utbildningsmaterial som heter ”Samtalskompassen” (SVT Agenda 15/2 2015). Utbildning i all ära, men det finns en risk med att bara fokusera på dialog och information.

När Sveriges Radios Kaliber intervjuar britten Hanif Qadir, ex–islamist och i dag en av Europas mest erfarna på att omvända islamister, är hans kritik mot Sverige skarp. Han har varit här flera gånger och säger att vi slänger vi bort pengar på konferenser. Sätt igång och arbeta i stället, är hans kloka råd ( 15/2 2015). I stället för att se islamister som ”ungdomar på glid”, behöver de ses som andra våldsbejakande extremister, såsom nazister.

På senare tid har det avslöjats att homofoba och antisemitiska predikanter har bjudits in av Örebro moské och av Märsta unga muslimer. Bra muslimska föreningar ska få stöd – de som bjuder in hatpredikanter ska det inte. Det finns moderata muslimer, till exempel tidigare S–politikern Nalin Pekgul, som länge har varnat för den växande islamismen. Lyssna på dem.

Regeringen har ambitionen att kunna kartlägga resemönster och förbjuda krigsturism. Det vore på tiden – vårt största terrorhot behöver helt andra insatser än fler ungdomsgårdar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa