Vallokalen är inte ett vardagsrum

Krönika. När människors röstande blir allt rörligare framstår systemet som obegripligt. Ingen ska behöva gå med en klump i magen till vallokalen i vetskap om att ens S-trogna grannar kanske får nys om att man röstar på Moderaterna eller Sverigedemokraterna, eller tvärtom.

6 september 2018 06:56

I Sverige är det inte särskilt vanligt med vita, heltäckande spetsgardiner av det slag man kan se i exempelvis Storbritannien.

Inte heller bygger vi stenmurar runt tomten, vilket ofta förekommer i Sydeuropa.

I Sverige är ju alla som folk är mest. Därför har vi inget att dölja.

Jämlikhetsidealet, och idéerna om öppenhet, är centralt i den svenska kulturen. Vår starka offentlighetsprincip är ett uttryck för dessa ideal.

Öppenheten har dock en baksida, vilket inte minst är tydligt när det gäller det svenska valsystemet.

Att medborgarna på flera ställen måste plocka valsedlarna framför ögonen på andra väljare är ett demokratiskt problem.

I en tid då människor i stor utsträckning röstade efter klass och bostadsort var kanske Sveriges märkliga upplägg i vallokalerna mindre problematiskt, trots att man kan ha principiella invändningar.

Öppenheten har dock en baksida, vilket inte minst är tydligt när det gäller det svenska valsystemet.

När människors röstande blir allt rörligare, och inte följer samma strukturer som förr, framstår dock systemet som än mer obegripligt. Ingen ska behöva gå med en klump i magen till vallokalen i vetskap om att ens S-trogna grannar kanske får nys om att man röstar på Moderaterna eller Sverigedemokraterna, eller tvärtom.

Valhemligheten måste stärkas.

Ett motargument är förvisso att man kan plocka flera lappar för att på så vis göra det omöjligt för andra att lista ut vilket parti man tänker rösta på.

Men det är för mycket begärt. För att nå en hundraprocentlig valhemlighet måste väljaren plocka valsedlar från samtliga partier – det vill säga åtminstone 24 lappar för alla tre val om man håller sig till de partier som är representerade i riksdagen. Det är inte särskilt rimligt, och dessutom inte miljövänligt.

Sverige brukar få kritik från internationella valobservatörer eftersom valhemligheten inte kan garanteras i det här systemet.

För två år sedan tillsatte regeringen därför en utredning, som drog slutsatsen att valsedlarna bör placeras innanför valskärmen. Båset bör därför vara större, och med ett draperi bakom väljaren. Det låter rimligt – men är för dyrt och bökigt, enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

Hans inställning är märklig. Valhemligheten är grundlagsfäst och en central del i en demokrati.

Öppenhet och transparens är kanske bra ledmotiv när det gäller planlösningar för vardagsrum och uteterrasser.

När det kommer till politiska val bör dock motsatsen råda.

Karin Pihl, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

https://www.regeringen.se/4ab78d/contentassets/3b64ba2a34404d55907e93a43e30463f/snabbare-omval-och-forstarkt-skydd-for-valhemligheten-sou-201671

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6729439

https://www.europaportalen.se/2010/10/fortsatta-krav-pa-valobservatorer-i-sverige

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans ledarredaktion

Ämnen du kan följa