I morgon ska du göra din plikt

8 september 2018 08:00

"Varför ska vi egentligen ha demokrati?" Den frågan ställer sig Unghästen i en teaterföreställning med samma namn.

Och de ger också svar.

Ensemblen har tidigare spelat för skolelever och bland annat har alla förstagångsväljare i Skellefteå kommun fått möjlighet att se föreställningen.

I torsdags spelades den första offentliga föreställningen.

Jag gick och såg den med min äldsta dotter. Hon är 14 år och får inte rösta den här gången. Men 2022 får hon för första gången lägga sin röst i ett allmänt val.

Att rösta är verkligen en stor sak. Det är ett tydligt bevis för att vi lever i en demokrati.

På valdagen är min röst lika mycket värd som Stefan Löfvens eller Ulf Kristerssons.

I Unghästens föreställning blir det tydligt hur snabbt ett samhälle kan gå från demokrati till diktatur. Och i efterhand ter sig varningssignalerna tydliga. Hur olika grupper i samhället pekades ut som fiender. Hur olika medborgerliga friheter steg för steg begränsades och togs bort. Hur mediernas frihet begränsades och hur yttrandefriheten inskränktes.

På ett och ett halvt år kan demokratin avskaffas. Det räcker med två beslut med enkel majoritet i riksdagen med mellanliggande val.

Sverige har en anmärkningsvärt bräcklig grund för sin demokrati, jämfört med exempelvis Tyskland som i sin konstitution omöjliggör demokratins avskaffande.

Sverige har en anmärkningsvärt bräcklig grund för sin demokrati.

I morgon är det val i Sverige. Om du inte redan har gjort det så vill jag att du då använder din rätt att rösta. Det är det minsta du kan göra för att upprätthålla vår vackra demokrati. Ett högt valdeltagande ökar valets legitimitet.

I Västerbotten röstade nära 87 procent av de röstberättigade i riksdagsvalet 2014. Det är en hög siffra. Något för oss att vara stolta över.

Norran har under hela vintern, våren och sommaren lagt stora redaktionella resurser på att bevaka och skildra de politiska alternativen. Det viktigaste för oss har hela tiden varit att underlätta valet för dig som väljare och tydliggöra de politiska alternativen.

Jag hoppas verkligen att du har fått de svar du behöver för att kunna göra ett väl genomtänkt val.

För i morgon är det alltså stor final. Då har du möjlighet att vaka in de lokala valresultaten tillsammans med Norran. Med start klockan 20:00 sänder vi vår egen valvaka på norran.se, fylld med analyser, direktrapporter från partiernas valvakor, intervjuer med politiker och mycket mer.

Ingen annanstans kommer du att kunna följa den lokala rösträkningen bättre än på norran.se.

Jag hoppas att du vill hänga med oss då, för det här kommer att bli riktigt spännande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marcus Melinder

Ämnen du kan följa