Halleluja för lite reflektion

Krönika. Självklart finns inte all nödvändig kompetens i Skellefteå just nu. Kanske är Skellefteå heller inte drömorten för en person som aldrig bott här tidigare, men kan vi inte ens säga att vi förväntar oss att Northvolt gör så gott de kan för att undvika FIFO-avtal?

21 augusti 2019 06:56

Det hallelujas kring Northvolts etablering i Skellefteå.

Jag medger att det mesta låter positivt. Få kommuner är så dumma att de tackar nej till 2 500 nya jobb.

Men allt är inte guld som glimmar. Northvolt tänker nämligen låta influgna experter arbeta på så kallade FIFO-avtal. FIFO står för ”Fly in – fly out” och är en anställningsform som innebär att man har ett tidsbestämt kontrakt på en arbetsplats och att man under den tiden slipper betala skatt där man bor och verkar.

Historiskt sett byggdes samhällen kring norrländska områden rika på råvaror. Kiruna hade knappt funnits om det inte vore för malmen, och vad hade Sundsvall varit utan sin skog?

I dag är flera norrländska orter snarare på väg att bli oljeplattformsekonomier, på grund av just dessa FIFO-kontrakt.

Kan vi inte försöka reflektera lite kring den här etableringen i stället för att bara fartblint jubla?

I Australien och Canada nyttjas FIFO i gruvorter som har svårt att locka människor att flytta dit permanent. Pengarna stannar alltså inte i området där rikedomen finns, utan staden i fråga krattar manegen för företaget, utan att få tillbaka några skattepengar från företagets anställda. Det är en vidrig anställningsform som riskerar att urlaka halva Norrland.

Det är positivt att Northvolt satsar på Skellefteå, men Skellefteå är positivt för Northvolt också. Vi har den infrastruktur de behöver, annars hade de valt en annan kommun.

Självklart finns inte all nödvändig kompetens i Skellefteå just nu. Kanske är Skellefteå heller inte drömorten för en person som aldrig bott här tidigare, men kan vi inte ens säga att vi förväntar oss att Northvolt gör så gott de kan för att undvika FIFO-avtal? Kan vi locka hit experterna med hjälp av något annat än skattesmiteri? Bonusar vid goda resultat? Extra semesterdagar? Inte vet jag.

Dessa experter ska nyttja kommunens tjänster; gå till vårdcentralen med sin musarm, få soporna hämtade och gatorna skottade framför sig. Men betala för det, nä, det får någon annan göra.

Med risk för att låta som en man som heter Ove: Rätt ska vara rätt.

Inför sådant som döden, lagen och skatten är alla lika. Kan vi inte försöka reflektera lite kring den här etableringen i stället för att bara fartblint jubla?

Vilka ska vi räkna som de 80 000 invånarna när vi passerar gränsen? Antalet ”Fly in – fly out”?

Idha Karlsson, språklärare, tidigare ordförande för Feministiskt initiativ i Skellefteå

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans ledarredaktion

Ämnen du kan följa