Därför har Miljöpartiet inte tjänat på Greta Thunberg

Krönika. Gröna perspektiv genomsyrar i dag samhället på ett sätt som för inte så länge sedan var svårt att föreställa sig. Att fundera över sitt klimatavtryck, och kanske äta mindre kött, eller överväga att ta tåget i stället för flyget, är för allt fler något självklart. I praktiken har klimatfrågan lämnat plakatstadiet.

30 juni 2019 07:00

När Miljöpartiets nyvalda språkrör Per Bolund på söndagen inleder årets Almedalsvecka har partiet åter börjat känna viss tillförsikt.

Europaparlamentsvalet var visserligen betydligt sämre än för fem år sedan.

Men 11,5 procent räckte för att göra de gröna, som de senaste åren vant sig vid opinionssiffror kring fyraprocentsspärren, optimistiska inför framtiden.

När Miljöpartiet tog steget in i regeringen efter valet 2014 var de flesta miljöpartister beredda på att regerandet skulle kosta på, både i förtroende och väljarstöd, men få hade nog kunnat ana att maktens pris skulle bli så högt som det blev – från svekdebatterna om Förbifart Stockholm och Vattenfalls tyska kolgruvor till åtstramningen av migrationspolitiken.

Det gick kort sagt inte längre att vara aktivisterna som väljare kunde projicera sina vitt skilda förhoppningar på.

Sedan ett par år tillbaka talar partiet i stället om vikten av att leverera tydliga sakpolitiska resultat i miljö- och klimatpolitiken.

Att Miljöpartiet håller på att mogna som regeringsparti syns i valet av Per Bolund som språkrör. Bostads- och finansmarknadsministern må vara utbildad biolog, men saknar den aura av utomparlamentarisk aktivism som omgav hans företrädare Gustav Fridolin.

Den politiska mognaden märks också i beslutet att osentimentalt bryta samarbetet med Socialdemokraterna i Stockholms stadshus för att i stället efter valet i höstas ingå i en blågrön majoritet.

Miljöpartiets problem handlar allt mindre om den politiska amatörism, som tidigare fick socialdemokratiska tjänstemän i regeringskansliet att beskriva sina MP-kollegor som ”barnen”, utan om miljöfrågornas förändrade karaktär.

Gröna perspektiv genomsyrar i dag samhället på ett sätt som för inte så länge sedan var svårt att föreställa sig.

Att fundera över sitt klimatavtryck, och kanske äta mindre kött, eller överväga att ta tåget i stället för flyget, är för allt fler något självklart.

Detta märks i opinionen där en mätning från Novus nyligen visade att 86 procent av de tillfrågade menar att klimatförändringarna helt eller delvis orsakas av människan. Fler än sex av tio är samtidigt mycket eller ganska oroade över den globala uppvärmningen.

Konsekvensen av detta blir att inget parti kan bortse från miljö- och klimatfrågorna. I stället får vi en situation där alla partier tvingas formulera egna trovärdiga lösningar. Ett exempel på detta är hur kärnkraften det senaste året återigen blivit en viktig fråga i svensk politik.

Det är sannolikt mot den bakgrunden man bör förstå att Miljöpartiet inte fått större utdelning från vinterns och vårens klimatdebatt och den mediala uppmärksamheten kring Greta Thunbergs klimataktivism. I praktiken har klimatfrågan lämnat plakatstadiet.

Att vara Miljöpartiet är i sig inte längre en fördel. Det är en situation som ställer nya och högre krav på förmågan att tänka såväl grönt som pragmatiskt kring politiska lösningar.

För miljö- och klimatpolitiken är det en odelat positiv utveckling.

Svend Dahl, fil dr i statsvetenskap och chef för Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

Länk till mätningen från Novus:

https://novus.se/blogginlagg/66-ar-mycket-eller-ganska-oroliga-for-klimatforandringen/?fbclid=IwAR1bGb2LhBCCS0Dqqr6dIIs2hBDMb5PT_GnSVD6bUhC11aPmHwMKrWigx54

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans ledarredaktion

Ämnen du kan följa