Motion kan ge lite extra i lön

Krönika. Kan ett företag verkligen ge mindre i lön till en anställd som missköter sin hälsa, det vill säga äter fel och motionerar för lite?

12 mars 2015 04:26

För ett tag sedan kunde vi i flera tidningar läsa att alla anställda på det kommunala bolaget Kalmar Vatten måste träna. Annars riskerar de att gå miste om högre lön.

Låter en aning kontroversiellt kan man tycka. Kan ett företag verkligen ge mindre i lön till en anställd som missköter sin hälsa, det vill säga äter fel och motionerar för lite?

Nja, säger personalchefen på företaget försiktigt i en tidningsintervju. Det är snarare så att om någon systematiskt inte tränar kan vi hålla nere lönen för den personen.

Observera ordet ”kan”. Det är med andra ord inte självklart att den som missköter sin hälsa får lägre lön. Och ”hålla nere lönen” antyder ju att det handlar om en utebliven eventuell löneförhöjning någon gång i framtiden för den som lagt på sig några extrakilon.

Med andra ord: kanske inte så kontroversiellt ändå.

Vad Kalmar Vatten kräver är att all anställd personal tränar minst en timme i veckan vid två olika tillfällen. Det kan ske på arbetstid, men den som föredrar kvällstid får betalt.

Det låter i mina öron ganska generöst, och syftet är förstås gott. Bolaget vill på detta sätt se till att alla håller sig friska.

Eventuellt fusk kontrolleras då det begärs ut närvarolistor från gym som anställda har gratis tillgång till.

Och facket gör tummen upp trots hotet om lägre lön.

– Vi tycker det är positivt, säger en fackligt förtroendevald för Saco, som själv ägnar sig åt styrketräning och även spelar innebandy med kollegor någon gång i veckan.

– Målet för Kalmar Vatten är ju att pensionera friska medarbetare och det ska förresten väldigt mycket till innan lönen påverkas, tillägger han.

Förmodligen hoppas företaget att enbart hotet om lägre lön ska räcka för att vissa soffliggare ska ge sig ut på en träningsrunda.

Å andra sidan räknas tydligen inte en träningsrunda på egen hand eftersom den inte registreras.

Lite märkligt kan tyckas. Det innebär att en anställd som dagligen cyklar (eller promenerar) till och från jobbet inte får några pluspoäng (och bättre lön). Det får däremot den som sitter på en motionscykel inne på gymmet två gånger i veckan.

Bengt Enqvist

tidigare redaktionschef på Norran

Facket gör tummen upp trots hotet om lägre lön.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ledarredaktion