Vem är det egentligen som styr Malå kommun?

3 september 2018 06:57

Politikerna som är valda för att styra över tjänstemännen skyller på varandra och ingen tycks veta hur denna märkliga situation har uppkommit.

Vi väljare är bra naiva som tror att det är de som vi valt som styr över tjänstemännen - när det nu visar sig vara precis tvärtom.

Vad ska vi med politiker till om de inte utför sina uppdrag? Ska vi rösta på tjänstemannalistor istället?

Vilka är det som har ”valt” tjänstemännen? Förmodligen de själva. Den föregående chefen pekar ut sin efterträdare och vi väljare inbillar oss att det är politikerna styr.

Självklart kommer nu frågor om hur kommunen sköts och de orsakerna till att underskotten växer.

Visselblåsaren avslöjade historien med tankkorten. Men jag är övertygad om att det bara är toppen av isberget. 20 miljoner kronor försvinner inte bara hux flux.

Varför har ingen sagt något tidigare? Har tjänstemän hållhakar på politiker?

Att Malå kommun med ungefär 3 000 innevånare ska behöva 475 anställda är helt häpnadsväckande när man tänker på tiden runt andra världskriget när invånarantalet var det dubbla.

Då sköttes det mesta av kommunens angelägenheter av Ernst Renström från sin kammare i bostaden, skatterna var avsevärt lägre och kommunen blomstrade.

Undrande

Stålbad, tankkort och äldreomsorg heta ämnen på valdebatt i MalåPWC granskar regler för tankkort i MalåTankkortsbrister i Malå kommun: Tankar skotrar under sommaren och bensin i dieselfordonKommunalrådet: Det är en tjänstemannafrågaExtra möte om tankkortshärvan i Malå
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Insändarredaktionen