Tveksamt om ens katten skulle äta av maten

Med stort intresse har jag följt tv-program där Leif Mannerström med flera kända kockar har dömt ut den mat som serveras till våra äldre.

13 november 2015 04:59

Men där tog det tydligen engagemanget slut. lngen har tydligen velat fortsätta diskussionen. Inga kommentarer i media. Ingen verkar bry sig.

Jag har nyligen fått tillfälle att äta den mat Skellefteå kommun förser våra äldre med. Tanken är bra men maten är inte god.

Hjälpte en äldre man att få hem mat eftersom han inte längre kunde laga den själv. Redan från början såg jag att han bara smakade på maten och sedan sa han att han var mätt. Senare på kvällen vill han ha kaffe och smörgåsar.

Sedan han avlidit skulle jag tömma hans kylskåp. Där fanns tre portioner med nyss levererad mat.

Jag tog hem maten för att prova. Det är tveksamt om ens katten skulle äta maten. Ingen av de tre rätterna fick godkänt, och då äter jag det mesta som serveras.

Provade kött, fisk och pannkaka och det enda positiva var att portionerna var stora, men vad hjälper det om det inte smakar gott.

Skinksteken var senig, fiskgratängen smakmässigt bra men såg inte aptitlig ut. Pannkakan bestod av utstansade, tjocka, skumgummiliknande bitar som serverades med morötter.

Hur kan uppköpare från kommunen godkänna denna mat. Har ni smakat på den? Om ni i er matsal skulle servera denna mat fick ni säkert stänga restaurangen inom två veckor.

Även den som är gammal har förväntningar på dagens middag. Har du som anhörig som köpt in denna tjänst smakat maten?

Detta brev kommer från Byske. Vi har idag ett nytt skolkök som säkert skulle kunna laga den mat som äldre i Byske med omnejd skulle kunna få ta del av.

Nej, maten till de gamla är möjligen bukfyllnad men inte mer. Även äldre människor tycker om god och vällagad mat, och måltiden är kanske det enda roliga på dagen där de sitter i sin ensamhet.

Putte

Svar direkt

Så jättetråkigt att du tycker att maten till våra äldre gäster inte motsvarat dina förväntningar.

Maten som vi lagar i våra kök är för det mesta lagad från grunden, och all mat är näringsvärdesberäknad så att den överensstämmer med de rekommendationer som finns för mat för äldre.

Maten är en del, och hur man upplever den en annan. Det beror förstås på hur man mår och om man är frisk eller sjuk. Därför arbetar vi stenhårt med att maten ska passa alla våra olika gäster, att maten ska se god ut och smaka bra.

Vi gör det bland annat genom att hitta bra råvaror, utbilda våra kockar och utveckla vår matsedel.

Ta gärna kontakt med mig och berätta om dina upplevelser så kan du hjälpa oss att bli bättre.

Jeanette Stridsman

Kostchef, Skellefteå kommun

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa