Insändare: Världen brinner – väckarklockor som ingen vill höra

24 augusti 2019 06:59

Världen brinner i flera avseenden. På grund av klimatkrisen, krig, olösta konflikter och girighet ser framtiden mörk ut. Vetenskapsmän har i flera decennier förklarat och varnat. Oroade journalister gräver. Nu strejkar skolungdomen och anklagar tidigare generationer – och det med all rätt. Alla vet att det är människorna som bär största skulden. Vi lever och konsumerar som om det fanns flera jordklot att ta av.

Det krävs omställningar och besparingar på alla fronter. Även den enskilde svensken bör fråga sig: vad kan jag avstå ifrån? Flygresande, utlandssemestrar, lyx och importerad mat kanske. Allvarliga samtal med närstående är av nöden.

Men politikerna lovar fortsatt välfärd. De bygger ut flygplatser och föreslår ökad digitalisering. Bara populära saker. Ny teknik och den sårbara elektriciteten ska lösa världsproblemen. Och vem ska skydda systemen mot fenomenala hackers? Om strömmen går, står vi utanför butiker och banker med våra tomma börsar och oanvändbara kontokort.

Att strejka och att anklaga hjälper måttligt. Ungdomar: skippa inte studierna, agera på fritiden. Den som menar allvar lägger undan sin mobil ibland. Varje laddning tär på jordens resurser.

Tankemödrarna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Insändarredaktionen

Ämnen du kan följa