Insändare: Nya busstrafiken – halva befolkningen får försämringar

16 augusti 2019 18:30

I höst väntar en försämring för jobbpendlare och gymnasieungdomar i vår kommun. Jag skriver utifrån ett Burträskperspektiv, men att det blir sämre – det gäller för de flesta utanför tätorten.

Burträsk har nu ingen buss i höst som går klockan 7.30. Den anslutning som finns i busstidtabellen är klockan 6.50. Gymnasieungdomarna får vänta på skolan 50-60 minuter innan lektionerna börjar. Mina barn måste upp klockan 5.30 på grund av detta. Andra måste upp ännu tidigare. När man kliver upp så tidigt är man ganska trött i huvudet innan dagen är slut, det vet jag som jobbpendlare. Hur fungerar inlärning då?

Kommunen har enl Wikipedia 35 775 invånare i tätorten och i hela kommunen bor det 72 440 människor. Det bor alltså 36 665 individer utanför tätorten. Ändra beslutet om försämrade bussturer så att det passar både jobbpendlare som vill åka miljövänligt och studerande.

Hela kommunen har rätt att leva och landsbygdsbornas skattepengar ska gå tillbaka dit. Det är inte bara staden som ska finnas till. Sluta skryta om så kallade förbättringar när det sker på 36 665 personers bekostnad. Vi upplever tillräckligt med försämringar som det redan är.

Om ni som beslutar tycker att vi får flytta till stan, så kan ni fundera över var mer än 36 000 personer ska bo. Det är ju bostadsbrist, trots byggande, och vi på landsbygden vill faktiskt bo kvar. Var är ert helhetsperspektiv? Gör om och gör rätt, tack.

Liselotte Engman, Burträsk

Svar direkt:

Många gymnasieelever i Burträskområdet berörs av kollektivtrafikomläggningen. Därför har Skellefteå kommun beslutat att sätta in två beställningsbussar från Burträsk till Skellefteå under höstterminen 2019. En buss via Skråmträsk och en buss via Hjoggböle. Bussarna kommer att gå från Burträsk klockan 07.30. För gymnasieungdomarna innebär det här att samma busstider som tidigare kommer att gälla. Omläggningen av kollektivtrafiken kommer att utvärderas under hösten och det kan innebära förändringar från och med vårterminen 2020.

Information om de här bussarna är på väg ut till alla berörda elever och vårdnadshavare.

Lena Nilsson, stabschef, gymnasiekontoret

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Insändarredaktionen

Ämnen du kan följa