Insändare: Låt väljarna bestämma över Försäkringskassans regler

8 januari 2018 06:59

De allra flesta som drabbats av sjukdom eller olyckshändelse som kräver lång rehabilitering upplever att Försäkringskassan inte tar tillräcklig hänsyn till den sjukskrivnes nedsatta arbetsförmåga.

Men Försäkringskassan inte kan lastas för den hårda bedömning som numera tillämpas. Det är regering och riksdag som bestämmer reglerna.

Man måste betänka att det är du själv som avstått lön för att arbetsgivaren ska betala en försäkring (arbetsgivaravgiften) som ska träda ikraft när du drabbas av sjukdom eller en olycka. Denna försäkring administreras, hör och häpna, av Skatteverket och går årligen med mellan fem till 25 miljarder kronor i vinst.

Denna försäkring som alltså är ett monopol och du inte kan välja någon annan försäkring. Överskottet går rakt in i statskassan för att riksdagens partier till exempel ska kunna sänka din skatt

Tänk dig till att du tecknar en försäkring för ditt hus och sedan ändrar försäkringsbolaget i villkoren så drastiskt att du bara får ut hälften av vad det kostar att bygga ett nytt hus om ditt hus skulle brinna ner. Resten får du bekosta själv.

Skulle du stanna i det försäkringsbolaget eller skulle du byta bolag. Givetvis skulle du byta.

Antingen är det dags att bryta med Skatteverket och låta svenskt näringsliv och arbetstagarorganisationer sköta denna försäkring i fortsättningen eller så måste det utkrävas klara besked från riksdagens partier hur de tänker utforma de framtida reglerna för den sjukförsäkring som vi själva betalar.

Då har vi möjlighet att bestämma vilka regler vi accepterar. Väljer vi då ett parti som står för nuvarande regler så är det dessa som gäller. Kom ihåg att det inte är Försäkringskassan som bestämmer reglerna.

Alliansen, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har gett tydliga besked. De vill snarare göra reglerna än hårdare, inte mänskligare.

Benhur Frid

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa