Bruna gräsmattor och brännässlor

Graven ska inte se ut som en vissen kompost där endast brännässlor och ogräs trivs.

20 augusti 2014 04:37

När jag besökte Sävenäs kyrkogård fick lite av en chock när jag såg hur fruktansvärt dåligt underhållen den var.

Vissa gräsmattor var i bedrövligt skick med bland annat gropar, och det finns risk för att man ramlar på det ojämna underlaget.

Gräsmattorna verkar heller inte vattnas för på flera områden var de mer bruna än gröna. Ur en del buskar växte mängder med brännässlor så kyrkogården gav ett bedrövligt intryck och absolut inte en känsla av frid och respekt för de som inte finns kvar hos oss mer.

Med tanke på att det heller inte gick att uppbringa en enda liten spade i hela området så var det dessutom svårt att själv kunna göra något.

En kyrkogård ska vara en värdig plats men Sävenäs kyrkogård, särskilt området med nya gravar, är allt annat än värdigt. Jag hade inte sagt något om helt nya gravar men en grav som är nära två år gammal borde ha kunnat få en gräsmatta som är grön och jämn, och inte se ut som en vissen kompost där endast brännässlor och ogräs trivs.

Eller är tanken med Sävenäs kyrkogård att gravrättsinnehavaren ska ta på sig precis allt jobb på kyrkogården när det gäller skötsel?

Det är rent ut sagt för bedrövligt.

Walentine Andersson, Göteborg

Svar direkt

S:t Örjans församlings ambition är att ha en fin och välkomnande kyrkogård. Gällande de ”bruna gräsmattorna” har vi denna varma och torra sommar haft speciella problem då vår bevattningsanläggning inte fungerat och vi varit tvungna att vänta på reservdelar.

Vi har varit tvungna att handvattna alla gravar och därför inte hunnit med att rensa häckarna så ofta som vi brukar och hoppas verkligen att vi kommande sommar ska ha en bevattningsanläggning i funktion så att vi kan ha finare gräsmattor och därför hinna med att sköta kyrkogården på ett tillfredsställande sätt. Vi välkomnar alla synpunkter.

Jan Lenman, Kyrkogårdschef

Mats Lindberg, Kyrkoherde

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa