Västerbottens ”Grand Canyon” på väg att försvinna

Den stora bilden visar Marranäsvältan i sin ursprungsform med naturlig erosion, den infällda bilden visar hur förbuskningen har tagit fart.

Den stora bilden visar Marranäsvältan i sin ursprungsform med naturlig erosion, den infällda bilden visar hur förbuskningen har tagit fart.

Foto: Torbjörn Lilja

Insändare2020-10-20 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Marranäsvältan en Västerbottnisk turistattraktion, ibland något överdrivet kallad Västerbottens ”Grand Canyon”, är på väg att försvinna. Den bäck som rann i botten på vältan drog med sig sand ut i älven och gjorde att vältan levde och hela tiden växte, vilket hotade den intilliggande vägen. 

För att få stopp på erosionen, vilken var huvudanledningen till att naturvårdsområdet bildades, fyllde man i början på 1990-talet bäcken med singel – en åtgärd som visade sig vara verksam. Men i och med det så startade även förbuskningen av vältan, vilket tydligt syns på dessa bilder och fort går det. Om inget görs så kommer vältan att vara förbuskad inom en ganska snar framtid och vi har förlorat ett fint och unikt utflyktsmål som även betyder mycket för turistnäringen.

Länstyrelsens beslutsunderlag för bildande av naturvårdsområdet: 

”Beslut om bildandet av naturvårdsområde för Marranäsvältan med omgivande mark togs i November 1990 av Länstyrelsen. Grund för beslutet är att Marranäsvältan ligger vid Byskeälven som är av riksintresse för naturvården. Det aktuella området är av stort intresse ur naturvårdssynpunkt med hänsyn till den omfattande grundvattenerosionen som åskådligt visar aktiva geovetenskapliga processer. Ur regionalt perspektiv saknas områden med motsvarande områden med grundvattenerosion. Syftet med naturvårdsförvaltningen är att bevara området med grundvattenerosion så att de geohydrologiska erosionsprocesserna kan ske naturligt.”

Torbjörn Lilja, Byske