Skellefteå Kraft röjer bort älgarnas mat

Skellefteå 25 oktober 2020 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå Kraft har tydligen ändrat policy vad gäller röjning av ledningsnätet. Trots att elledningen som går förbi där jag bor nyligen blivit röjd, så kom det nu fem man i bredd och sågade ned all uppvuxen sly som var cirka 40 till 70 centimeter höga. 

De första åren efter röjning har varit älgarnas matplats, späda och saftiga lövväxter. Någon mat måste de ju ha. Följden blir att de angriper tallplantor istället. Man kan väl göra som man gjort tidigare, vänta några år mellan röjningarna. Även med tanke på de ökade utsläpp som sker från röjsågarna.

Kjell Lundquist Fallet

Svar direkt

Skellefteå Kraft har inte ändrat i sina rutiner gällande röjning. Vi röjer enligt branschpraxis våra ledningar med cirka åtta års intervall. Denna sträcka röjdes 2018, men vid besiktningen uppmärksammades att cirka två kilometer var kvar att röja.

En tilläggsbeställning blev gjord i år och är utförd av vår entreprenör. Även om det på några ställen var låg växtlighet, så var det på många ställen hög tid att röja för att minska risken för strömavbrott.

Magdalena Brodin, avdelningschef lokalnät, Skellefteå Kraft


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Skellefteå

Första advent: Så såg centrum ut i år

Mötte toppmotstånd – tackade ja 40 timmar innan match

Skellefteå

Efter utbrottet: Patienter flyttas från Skellefteå till Umeå

Alla AIK-betyg efter viktiga segern mot HV71: ”Som vanligt landslagsmässig”

Lagkaptenen sköt AIK till seger

Visa fler