Skoltaxin orsakar ogiltig frånvaro från skolan

Hur kan det få fortgå och accepteras att skoltaxin alltid är sen? Under en vecka kommer taxin sent fem dagar, allt från tio minuter upp till femtio minuter, vilket för eleverna innebär att de får ogiltig frånvaro från skolan.

Insändare 18 oktober 2021 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ju inte meningen att taxin ska komma och hämta upp eleverna den tiden som de redan börjat sin lektion. Detta är något som för flertalet elever skapar en enorm stress, och i vissa fall gör så att hela skoldagen blir förstörd. Det finns ju oftast bakomliggande anledning till att skolskjuts med taxi ansökts om. Vem är ansvarig?

ML

Svar direkt

Vi känner till att det för närvarande är en del taxiförseningar, främst på eftermiddagen. Problemen beror till största delen på många vägarbeten runt om i kommunen, som medför att trafiken flyter långsammare än vanligt och att skoltaxin till exempel måste köra omvägar. Självklart ska det däremot inte fungera så som du beskriver. Vi för ständigt en dialog med vår upphandlade utförare Skellefteå taxi kring problem som uppstår, och försöker tillsammans hitta de bästa lösningarna för att skoltaxin ska fungera bra och vara i tid.

Taxitransporterna är en tjänst som kommunen upphandlat med bland annat specifika krav på kapacitet. En åtgärd som vi från skolans sida arbetar med just nu är att nyttja taxibilarna för mer än en elev per resa. Förhoppningen är att några taxibilar från landsbygden ska kunna hjälpa till inne i de centrala delarna av Skellefteå där behoven av skolskjuts är störst.

Lena Nilsson, chef för myndighet och nämnd på förvaltningen för utbildning och arbetsmarknad, Skellefteå kommun


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Kreativa lösningen: De utbildar sig till kockar – och lär sig svenska på köpet • ”Matlagning är mitt liv”

Så är vardagen på en av Skellefteås mest omtalade skolor: ”Inga traditionella klassrum eller lektioner”

Insändare: Orolig busschaufför: ”Vi måste hjälpas åt”

Gymnasievalet: Grönt ljus för fjärrundervisning och lärlingsutbildningar – ”det blir ytterligare en valmöjlighet”

Insändare: Inför gratis parkeringar till gymnasieelever

Visa fler