Lokalpolitik – Skellefteå Kraft kunde ha varit sålt

Skribenten anser att Allianspartierna har kommit med många konstiga förslag, men märkligast av alla var att sälja ut Skellefteå Kraft.

Skribenten anser att Allianspartierna har kommit med många konstiga förslag, men märkligast av alla var att sälja ut Skellefteå Kraft.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2020-10-27 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den borgerliga Alliansen är död på riksplanet och borde vara det även här lokalt. Den har inte agerat lyckat. Kanske är det som Dagens Nyheter skrev att ”det inte är lätt vara i opposition i välmående Skellefteå”. Genom åren har vi sett så märkliga motioner från allianspartierna. Moderaterna ville ha kasino och trodde att vi skulle bli ett Las Vegas. Alliansen ville ta kommunala pengar för att flytta E4 åt Trafikverket. Värst var det när Folkpartiet ville sälja Skellefteå Kraft. 

Nu har vi kvar detta fantastiska bolag i bygdens ägo. Ett energibolag som sannolikt betyder tusentals jobb i bygden, ger säker avkastning till oss skattebetalare varje år och är i den absoluta framkanten för dagens angelägna frågor. Ett bolag som är avgörande för att vi får landets största industrisatsningar. 

Med den tillväxt vi nu har måste också fler vårdcentraler byggas liksom att lasarettet stärks. Då är det inte Moderaternas förslag om att slå ihop två vårdcentraler och placera den i lasarettet vi vill se. Kanske låg de tunga Umeå-moderaterna bakom detta? 

Problemet med Alliansen är att Moderaterna dominerar medan Centerpartiet och Liberalerna blir osynliga. Men det var bra att Centerpartiet och Liberalerna stod upp för kulturhuset när Moderaterna började spela på populisttrådar. Kulturhuset kommer helt perfekt i tid, medan Karlgårdsbron skulle ha byggts för länge sedan. 

Centerpartiet och Liberalerna bör inse att de måste bli självständiga samt inta en positiv och konstruktiv attityd till bygden. Nu är intrycket att man bara är språkrör för gnällspikarna och det vinner man inga val på.

Medborgare