Skolor bör avvisa EU:s mjölkpeng

Debatt. Barn har mycket att vinna på minskad konsumtion av mejeriprodukter.

3 september 2015 17:47

Höstterminen börjar och Jordbruksverketuppmanar skolorna att ansöka om EU:s mjölkpeng på 1,70 kronor per liter köpt mjölk.

Men Livsmedelsverketråder svensken till minskad mjölkkonsumtion – för hälsans och miljöns skull. Skolorna bör därför tacka nej till detta bidrag och i stället satsa på en växtbaserad kost. Det är allvarligt att Jordbruksverket och EU prackar på skolbarn mjölk. Barn har mycket att vinna på minskad konsumtion av mejeriprodukter.

Feta mejeriprodukter i kosten höjer våra kolesterolvärden och orsakar hjärtkärlsjukdom. En betydande andel av de 30 000 hjärtinfarktervi svenskar insjuknar i varje år kan förebyggas genom minskad konsumtion av mejeriprodukter. Detsamma gäller för

Mjölk och nötkött är två sidor av samma klimatskadliga produkt eftersom 65 procent av det svenska nötköttet kommer från mjölkkor. FN:s miljöpaneluppmanar den rika världen att omgående och drastiskt minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.

Allt fler skolbarn har av etiska skäl börjat ifrågasätta varför vi överhuvudtaget använder levande, kännande varelser i livsmedelsproduktionen när vi inte behöver det.

I stället för mjölk bör skolorna satsa på en växtbaserad kost med mycket fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukter och mindre processad mat – för skolbarnens framtids skull, både med avseende på hälsa och på klimat.

Jonas Paulsson Köttfri måndag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa