Schyssta villkor är ingenting för SD

Debatt. Att Sverigedemokraterna fortsätter att vända arbetare och svenska löntagare ryggen visar att de är ett utpräglat högerparti.

29 november 2016 06:58

På onsdag (den 30 november) samlas Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna i riksdagens kammare för att tillsammans sänka den S-ledda regeringens lagförslag om schyssta villkor i offentlig upphandling.

Att SD fortsätter att vända arbetare och svenska löntagare ryggen visar att de är ett utpräglat högerparti. Att de borgerliga partierna inte sluter upp för svenska arbetare förvånar inte. Det brukar de inte göra.

Nyligen sa Moderaterna att de, som en lärdom av det amerikanska valet, måste bli bättre på att lyssna på människors oro. Nu vet vi att det bara är den oseriösa arbetsgivarens ”oro” de kommer lyssna på. Nu hade det annars varit ett bra tillfälle för M att lyssna på vanliga löntagare.

Det är nämligen så att det finns arbetare och löntagare i Sverige som arbetar under väldigt dåliga villkor. För att nämna ett exempel finns det taxichaufförer som arbetar 12–13 timmar per dag – sex till sju dagar i veckan med en lön motsvarande 27 kronor i timmen.

Om inte M förstår att den som inte kan leva på sin lön känner oro måste deras uppvaknande efter USA-valet mest ha varit retorik. När människors oro ställs mot arbetsgivares vinstintresse brukar M välja sida. Så även denna gång.

De flesta vet att SD är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. Det har inte varit lika uppmärksammat att SD också är ett utpräglat högerparti.

Exemplen är många: SD har röstat nej till tryggare anställningar genom färre visstider, nej till nollvision för arbetsplatsolyckor och nej till höjd a-kassa. De har röstat för att behålla Fas 3 och den bortre parentesen i sjukförsäkringen, föreslagit att det ska bli svårare att strejka och att det ska bli lättare för arbetsgivarna att kunna avskeda vem de vill. Jimmie Åkesson har också varit tydlig med att han vill sitta i regeringen tillsammans med M och KD.

Den S-ledda regeringens förslag innebär att kommuner, landsting och myndigheter ges möjlighet att ställa större krav på villkoren för de anställda i de offentliga upphandlingarna. I dag konkurreras seriösa företag ut av oseriösa aktörer som erbjuder sina anställda oanständiga löner och dåliga arbetsvillkor.

I praktiken innebär det att svenska skattepengar går till att tränga ut seriösa företag till förmån för de oseriösa.

Från fackets sida har vi länge krävt att svenska löner och villkor ska gälla för alla som jobbar i Sverige. Den S-ledda regeringens förslag om schyssta villkor vid offentlig upphandling var ett viktigt steg i den riktningen. Förlorare är anställda på svenska arbetsplatser, vinnare är arbetsgivare som vill få konkurrensfördelar genom att dumpa löner och arbetsvillkor.

Så kan vi inte ha det. Det är inte så vi bygger Sverige starkare. LO kommer alltid att kämpa för att man ska kunna leva på sin lön. Arbetarrörelsen bygger den svenska modellen, högern och SD gör allt för att rasera den.

Karl-Petter Thorwaldsson

LO-ordförande

Per-Erik Johansson

ordförande LO-distriktet i Norra Sverige

Det har inte varit lika uppmärksammat att Sverigedemokraterna är ett utpräglat högerparti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa