Replik: Vi låter laget gå före lönemodellen

Replik. Det finns ingen forskning eller statistik som stödjer Byggnads teori om att ackord skapar säkrare arbetsplatser. En studie som genomförts av Luleå tekniska universitet visar tvärtemot att byggnadsarbetare med ackordlön oftare drabbas av allvarliga olyckor än andra.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Not Found2018-04-01 07:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Johan Lindholms (förbundsordförande Byggnads) och Thomas Roléns (ordförande Byggnads Västerbotten) debattartikel ”Därför är ackordet framtidens lönesystem” publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 19 mars 2018.

Efter att ha läst Johan Lindholms och Thomas Roléns inlägg i Norran ställer vi på Sveriges Byggindustrier och NCC oss frågan vad Byggnads egentligen vill?

En majoritet av NCC:s anställda har en lönemodell som utgår från att alla på företaget ingår i lagbygget, och som ligger i linje med det avtal parterna har undertecknat.

Skribenterna tycker sig se en attack mot ackordet. Det ser inte vi.

Det finns företag som tycker att ackord är bra, hos andra passar det inte alls. Men att hävda att ackord alltid är det bästa lönesystemet är en alldeles för stor förenkling. En majoritet av arbetstagarna i svensk byggindustri har i dag fast lön och är en lika viktig del av lagbygget som de som har ackord.

NCC vill ha en modern och trygg lönemodell. En modell där vi värderar kvalitet, arbetsmiljö och säkerhet snarare än att pressa våra medarbetare att jaga timmar. Detta är vi övertygade om skapar en bra arbetsmiljö och medarbetare som bygger kompetens och utvecklas.

Det finns heller ingen forskning eller statistik som stödjer Byggnads teori om att ackord skapar säkrare arbetsplatser. En studie som genomförts av Luleå tekniska universitet visar tvärtemot att byggnadsarbetare med ackordlön oftare drabbas av allvarliga olyckor än andra.

Kollektivavtalen ska vara attraktiva och konkurrenskraftiga. I samverkan med fackförbunden ska vi på Sveriges Byggindustrier fortsätta verka för den svenska modellen med kollektivavtal.

Sveriges Byggindustriers mål är att så många företag som möjligt ska teckna kollektivavtal; dels för att säkra den sunda konkurrensen, dels för att trygga villkoren och arbetsmiljön för företagens medarbetare. Men då är det också viktigt att avtalen följs och hedras av båda parter.

NCC följer kollektivavtalet när stora delar av arbetsmarknaden väljer att inte teckna något kollektivavtal alls. Genom att angripa ett av de företag som följer avtalen leder det till att företag i allmänhet ifrågasätter varför de ska teckna kollektivavtal.

Är det vad Byggnads vill?

Johan Hallberg, regionchef norr, Sveriges byggindustrier

Per-Arne Falk, avdelningschef NCC Building Norr

Därför är ackordet framtidens lönesystem