Replik: Sorgligt utspel av Moderaterna

Replik: Det är inte utan att man förvånas över de båda moderaternas utspel. Regeringen går på Trafikverkets förslag och avsätter sju miljarder kronor till banbygget. Alla beslut kring finansieringen är inte tagna, men med sträckan Umeå–Skellefteå inne i den nationella transportplanen kommer vi långt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Not Found2018-06-11 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Edward Riedls, M (riksdagsledamot från Västerbottens län) och Andreas Löwenhööks, M (oppositionsråd i Skellefteå) debattartikel ”Vi i Norrland är inte så dumma som S tror” publicerad i Norran och på norra.se tisdagen den 5 juni 2018.

Moderaterna Edward Riedl och Andreas Löwenhöök ondgör sig i Norran (5/6 2018) över att Norrbotniabanan nu ska byggas.

Låt oss en gång för alla fastslå att Alliansen, under sin tid vid makten, gjorde allt för att stoppa bygget, eller rättare sagt, gjorde ingenting för att starta det. Det är dags att redovisa vad ni har för planer för Norrbotniabanan.

Det är inte utan att man förvånas över de båda moderaternas utspel. Regeringen går på Trafikverkets förslag och avsätter sju miljarder kronor till banbygget.

Alla beslut kring finansieringen är inte tagna, vilket inte är ovanligt för stora infrastrukturprojekt, som exempelvis bygget av Botniabanan. Men med sträckan Umeå–Skellefteå inne i den nationella transportplanen kommer vi långt, såvida inte Moderaterna och deras kamrater stoppar bygget ännu en gång.

2004 avsatte den dåvarande socialdemokratiska regeringen tre miljarder kronor till bygget av en första etapp av Norrbotniabanan med beräknad byggstart 2010. Planeringsarbetet var i full gång när den då nytillträdda alliansregeringen 2007 meddelade att man lyfter ut Norrbotniabanan ur den nationella transportplanen.

Därefter blev det tyst från Alliansens sida ända fram till valet 2010. Då krävde de att näringslivet i norr skulle betala den statliga infrastrukturen, Norrbotniabanan, om den skulle byggas. Ett mycket märkligt agerande med tanke på att vi inte hittat något annat exempel på att näringslivet gått in och betalat statlig infrastruktur.

Givetvis går näringslivet ofta in med investeringar i infrastruktur, när det berör deras egen verksamhet, som spår innanför de egna grindarna. Näringslivet i norr satsar på samma sätt som näringslivet i övriga Sverige när det gäller statlig infrastruktur, och det är via ban- och trafikavgifter.

Efter valet 2010 blev det åter tyst från alliansregeringen angående Norrbotniabanan.

Med gemensamma krafter färdigställdes dock planeringsarbetets första del för Norrbotniabanan mellan 2007 och 2011. Lite senare färdigställdes två ansökningar till EU om medfinansiering för den fortsatta detaljplaneringen. Alliansregeringen sa nej två gånger.

Efter valet 2014 gjorde den nya regeringen, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, skillnad genom att stötta Norrbotniabanan AB:s EU-ansökan. Vid halvårsskiftet 2015 beviljades ansökan av EU och planeringsarbetet för sträckan mellan Umeå och Skellefteå kunde påbörjas. Glädjen var stor.

Vilket steg hade Edward Riedl och Andreas Löwenhöök tänkt hoppa över?

Inte ens Alliansregeringen hade kunnat bygga en enda meter. Det är nämligen lag på att planering ska ske före byggstart av järnväg. Det var det som statsminister Stefan Löfven var medveten om när han sa att en byggstart skulle komma att ske under nuvarande mandatperiod.

Det var ett vågat löfte av Löfven, men regeringen är målinriktad och har gjort allt vad som står i dess makt för att dra igång bygget av Norrbotniabanan. Nu hänger det på om Trafikverkets planering godkänns av alla parter. Om så sker har vi byggstart i höst.

Om Alliansen inte hade tagit bort Norrbotniabanan ur den nationella transportplanen 2007 hade banan till stora delar varit byggd i dag. Därför känns det väldigt viktigt med en manifestation i höst för att markera att bygget av Norrbotniabanan äntligen är igång.

Vi står inför den mest intensiva investeringsperioden på länge i Skellefteå med både bygge av bostäder och företagsetableringar, bland annat Northvolt.

Norrbotniabanan behövs mer än någonsin.

Men borde inte politiken över partigränserna, åtminstone i regionen, förstå detta och arbeta för att Norrbotniabanan byggs, en bana som kommer att ge den största strukturella samhällsförändringen på över ett hundra år i norra Sverige.

Vi hoppas att ni moderater inte sätter stopp igen efter alla dessa år.

Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå kommun

Maria Marklund (S), kommunalråd i Skellefteå kommun

Debatt: Vi i Norrland är inte så dumma som S tror
Läs mer om