Replik på Helena Lindahls, C (riksdagsledamot från Västerbottens län) debattartikel ”Inte svårt att förstå S-politikernas raseri”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 23 april 2018.
Vi går mot en tuff valrörelse.
Vissa bedömare menar att den kommer att bli den tuffaste någonsin.
Här har vi seriösa och ansvarstagande partier ett stort ansvar.
Vi blir därför väldigt bedrövade när vi tar del av riksdagsledamoten Helena Lindahls (C) debattartikel i Norran (23/4 2018). Svepande formuleringar blandas med misstolkningar i en ohederlig redogörelse för regeringens politik.
Att Helena Lindahl inte har koll på i vilka kommuner vi socialdemokrater styr är kanske ett utryck för den hetsiga politiska debatten.
För det första är det oärligt att låtsas som om regeringen inte gjort omfattande satsningar för att vända utvecklingen på landsbygden.
För det andra är det ohederligt att bara ta upp skattehöjningar, som faktiskt mest berör välbärgade i storstäderna, men inget om de skattesänkningar som gjorts.
För det tredje är det sorgligt att se att retorik och partitaktik verkar vara viktigare än konstruktiva förhandlingar kring hur vi sluter klyftan mellan land och stad.
Ja, skatter har ändrats. Exempelvis har vi tagit stora steg för att ta bort den orättvisa ”pensionärskatten”. Vi har också höjt vissa skatter för att klara välfärden i Sverige och på svensk landsbygd. Den svenska modellen och vår välfärd är viktig för Sveriges invånare. Den vill vi socialdemokrater bevara och utveckla.
Landsbygdspropositionen med sina 1,5 miljarder kronor under de två första åren är en viktig del i omläggningen av landsbygdspolitiken.
Men regeringen har gjort så mycket mer. Eftersom Helena Lindahl inte verkar ha orkat sätta sig in i allt ger vi gärna några exempel på satsningar från en i övrigt lång lista:
- En matmiljard för att nå målen i livsmedelsstrategin om ökad matproduktion.
- 5,5 miljarder kronor på bredband på landsbygden.
- En halv miljard kronor på väg- och järnvägsunderhåll i landsbygd.
- Ökad statlig närvaron genom nya servicekontor på landsbygden och omlokaliseringar av myndigheter.
- Sänkt koldioxidskatt för diesel i jordbruks- och skogsbruksmaskiner.
- Sänkt moms för naturguidning, från 25 till sex procent.
- Nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den första medarbetaren, vilket ger möjligheter för många små företag på landsbygden att växa.
- 35 miljarder kronor 2018 till välfärdens verksamheter ute i kommunerna, vilket har varit ett viktigt tillskott för många landsbygdskommuner.
Listan skulle kunna göras ännu längre.
Landsbygden har försummats av många regeringar, av olika färg, genom åren. Klyftan mellan stad och land kommer därför att ta tid att sluta Men låt oss göra det genom en ärlig debatt om vilka idéer och satsningar som vi tror på.
Låt oss ha våra meningsskiljaktigheter om sakpolitik där de finns, och låt oss ta chansen till samarbete när det är möjligt. Det är det som krävs för ett land som håller ihop. Det är det som krävs för att vända utvecklingen på svensk landsbygd. Och det är det som Sveriges alla landsbygdsbor förtjänar.
Isak From (S), distriktsordförande Västerbotten
Fredrik Lundh Sammeli (S), distriktsordförande Norrbotten
Debatt: Inte svårt att förstå S-politikernas raseriReplik: Använd inte oss som slagträ i debatten